Емилия Милчева, Ако в следващите дни цените на бензините в

...
Емилия Милчева, Ако в следващите дни цените на бензините в
Коментари Харесай

Президентът и хората на Лукойл - една недопустима среща

Емилия Милчева,

Ако в идващите дни цените на бензините в България стартират да падат, това понижение ще се припише на невижданата среща на президента Румен Радев с управлението на съветската частна компания “Лукойл ” на “Дондуков ” 2. Вчера бенчмарковият вид “Брент ” се търгуваше за 87.24 $ за барел – а това равнище е също толкоз ниско, колкото и записаното преди началото на войната в Украйна. Тенденцията в идващите месеци също не е към повишаване. Но все едно - лаврите ще обере президентът, който ще изпревари настояването на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за таван на цените на бензините от 2.70 лева./литър.

За тази среща и за предшествали я диалози сред съветската частна компания и министри от служебното държавно управление се разбра едвам през вчерашния ден. Президентството разказа задачата ѝ като разискване на “възможностите за ограничение на инфлацията и за развиването на предвидима икономическа среда в страната “. Преди да дойдат в президентството, топ мениджърите на “Лукойл ” са имали диалог с посланика на Русия Елеонора Митрофанова. За първи път се появява обществено Андрей Матюхов, поел ръководството на “Лукойл България ” през декември 2020 година, когато компанията сменя бизнес модела си и стартира да работи на “ишлеме ”, както и президентът на “Лукойл ” Вадим Воробьов, дошъл от Русия. За последно президент на “Лукойл ” бе в България през 2017 година - тогава Вагит Алекперов също се срещна с Радев, встъпил в първия си мандат, а след това се видя и с премиера Борисов.

Политическият чадър

От времената на Бойко Борисов, който играеше белот с някогашния към този момент общоприет шеф на “Лукойл България ” Валентин Златев, не пазарът, а политическите другарства движат цените на горивата и диктуват на пазара в България. Това е и повода “Лукойл ” да има господстващо състояние на пазара, а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се прави, че не вижда слона в стаята.

Изглежда, че съветската компания все по този начин се употребява с висша защита. Кабинетът на “Продължаваме смяната ” издейства дерогация на България до 2024 година от ембаргото на Европейски Съюз за импорт на съветски нефт от страните-членки, наложено поради войната в Украйна. Условието да се употребява от това изключение е да не се изнасят горива, създадени от съветски петрол, което е част от бизнеса на “Лукойл ”. Това се случи без значение че още през март вицепремиерът Асен Василев беше декларирал, че бургаската рафинерия, която преработва приблизително 10 000 тона недопечен нефт на ден, и сега работи с 40% неруски нефт, може да мине и на 100% подобен, в случай че се наложи.

Проучване на Центъра за проучване на демокрацията от май т.г. също означи, че “Лукойл Нефтохим Бургас към този момент обработва милиони тонове неруски нефт (около 40% от общото годишно производство), и няма техническо усложнение в границите на рафинерията, което да попречи на увеличението на този дял ”.

Монополното състояние на “Лукойл ” е заздравено от договорите с бюджетните институции в България, които доставя с гориво или пък доставя на други търговци, които го вършат. Поради тази причина и служебното държавно управление ще обезпечи на “Лукойл ” следващо изключение, с цел да продължи страната да купува горива от бургаската рафинерия, която попада под глобите на Европейски Съюз против Русия дружно с “Лукойл България ”. Проектът за разпореждане на Министерски съвет към този момент е квалифициран.
Българо-руски петролни игри

Президентът изпадна в несъгласие на срещата, заявявайки на съветските мениджъри, че срещата им с българското държавно управление е “добра опция, несъмнено, следвайки строго пазарните механизми, да се набележат ограничения за стабилизиране на икономическата среда, за битка с инфлацията ”. Как по този начин хем се следват пазарните механизми, хем се набелязват ограничения?! Недопустимо е държавното управление на страна член на Европейски Съюз да разисква с съветска компания, глобена от Европейски Съюз, ограничения за развиване на бизнеса си. Но от министри от същото това държавно управление чухме също, че договарянията с “Газпром ” са неизбежни.

Според Воробьов за “Лукойл ” бъдещето е разграничено на три интервала - първият е през декември, когато влиза в действие ембаргото за съветския нефт, вторият – от 5 декември до 31 декември 2024 година, когато ще стартират да работят глобите за българската стопанска система, а третият стадий е по какъв начин ще се развива вътрешният пазар след 2024 година като се има поради “Лукойл Нефтохим Бургас ”. За задачата изработихме ограничения за поддържане стабилността на стопанската система, съобщи той, без да ги конкретизира.

Договорки с “ишлемари ” няма по какъв начин да има

Но с кого в действителност договаря кабинетът на Румен Радев – очевидно с елементарни “ишлемари ”, вместо с записаната в Нидерландия “Лукойл Бенелукс ” (LUKOIL Benelux BV). Фирма, която работи на ишлеме, не може да взема решение въпроси за цените, а представител на “Лукойл Бенелукс ” не е имало, без значение че от 1 януари м.г. точно на нея е продадено всичко - нефтени ресурси, подготвена и незавършена продукция, активи и други

Според комерсиалния доклад на “Лукойл Нефтохим Бургас ” АД за 2021 година, с който Дойче Веле разполага, тази компания взема решение всичко - обезпечава нефта, преработката му и изнася продукцията от 1 януари 2021 година Както е записано на страница 8 от доклада: “В изискванията на работа по процесинг (ишлеме, б.авт.), Дружеството ( “Лукойл Нефтохим Бургас ”, б.авт.) дава услуги по преправка на петрол.

Високите цени на електрическата енергия и природния газ, както и повишаването на инфлацията на други разноски се покриват от процесингодателя “Лукойл Бенелукс ” с спомагателен марж ”. От какво печели компанията от Нидерландия, притежател на всички активи на българската компания - от позитивната разлика сред пазарната стойност на петролните артикули и цената на суровия нефт. От началото на 2022 година до датата на утвърждение на финансовия доклад (31 март 2022 година, б.авт.) “маржът на преправка е с наклонност на повишение заради доста понижение на цената на съветския недопечен нефт Urals ”, е записано в доклада.

Рекламната пауза със 7.5 млн. лв.

В същото време “Лукойл Нефтохим ” заявява загуба от 508.678 млн. лв., което значи, че в идващите години няма да заплати нито лев на фиска, защото ще се възползва от законовата опция да приспадне загуби от предходни години. Но точно през 2022 година, по време на ръководството на четворната коалиция и кабинета на Политическа партия, сдружението реши да заплати 7.5 милиона лв. налог облага и по този начин обезпечи рекламна пауза за ръководещите. Те се похвалиха, че за първи път от 17 години “Лукойл ” заплаща налог облага. Така е - само че в идващите години сигурно ще продължи да не заплаща поради този близо половин милиард лв. загуба.

“Вместо трика с мижавите 7.5 милиона лв., Национална агенция за приходите да беше се потрудил да третира “Лукойл Бенелукс ” като поданик на база място на стопанска активност, както се прави в доста страни ”, разясниха за Дъждовни води данъчни специалисти. Тогава приходите щяха да са неимоверно по-големи.

Така и не стана ясно за какво предходното държавно управление не смени представителя на страната в “Лукойл ”, който държи златната акция - Красимир Първанов. Управляващите шиканираха този развой и избягаха от съответни отговори. А точно по този метод страната би могла дa блoĸиpa peшeния нa coбcтвeниĸа, свързани с ценообразуването или в случай че реши да понижи или спре прерaбoтĸaтa нa нeфт и пpoизвoдcтвoтo нa гopивa, има и думата за достъпа дo пpиcтaнищни cъopъжeния и пpoдyĸтoпpoвoди нa сдружението. Вместо договаряния в президентството, българският консуматор има потребност от представител на страната, който да не работи като чиновник на “Лукойл ”.

Както е тръгнало, президентът Радев може да предложения за договаряния и управлението на “Газпром ”. Един различен държавен глава преди него се опита да привърже България вечно към кремълска орбита с “Големия шлем ” - газопровода “Южен поток ”, нефтопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ “Белене ”. Нито един от тези планове не се случи. Радев, наподобява, се пробва да завърже въжета, които започнаха да се късат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР