Емигрантите пращат все повече средства у нас, показват данните на

...
Емигрантите пращат все повече средства у нас, показват данните на
Коментари Харесай

Българите зад граница изпратили 610 млн. евро за половин година у нас

Емигрантите пращат от ден на ден средства у нас, демонстрират данните на Централната банка.

За първите 6 месеца на годината българите зад граница са изпратили у нас 610 млн. евро. Tова е повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Българска народна банка. Според статистиката най-вече пари изпращат българите от Германия, Съединените щати и Испания.

И синът, и дъщерята на семейство Лашкови от с. Горна Бешовица от години са в Канада със фамилиите си. Само единият от четиримата внуци е роден в България. Вече имат и правнук, също роден в чужбина. Месечният приход на двамата пенсионери у нас е 600 лева „ Чувстваме непоклатимост, тъй като имаме тил, децата непрекъснато питат дали имаме потребност от пари”, споделя пред камерата на БТВ Недялка Лашкова. Годишно синът и дъщерята изпращат в България 2000 канадски $, което е към 2500 лв.. „ Не се лишаваме съвсем от нищо, имаме кола, има за бензин”, признава Недялко.

Според статистиката през годините парите, които емигрантите пращат у нас, стават от ден на ден. Ако в първата година след участието на страната ни в Европейски Съюз те са били над 630 млн. евро, то за миналата година изпратените пари надвишават 1 милиард. Икономистите считат, че парите от чужбина са значими за стопанската система ни. „ Това като цяло поддържа крайното ползване в България и надлежно икономическия напредък, а от своя страна крайното потреблението има резултат и върху бюджета под формата на повече непреки налози, които се събират”, изясни Десислава Николова от Института за пазарна стопанска система. Според икономистите, до момента в който стопанските системи в Западна Европа се развиват добре и приходите у нас се разграничават сензитивно от тези в чужбина, работещите българи зад граница няма да понижават, а парите, които изпращат у нас, ще стават от ден на ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР