Емблематичната за село Брестовица Влахова къща ще отвори врати за

...
Емблематичната за село Брестовица Влахова къща ще отвори врати за
Коментари Харесай

Музеят на виното в Брестовица с отворени врати този уикенд

Емблематичната за село Брестовица Влахова къща ще отвори порти за гости тази събота и неделя. Инициативата е в границите на националния календар на Европейските дни на наследството, които ще се проведат под егидата на Министерство на културата.

Къщата, която е монумент на културата с локално значение, ще бъде отворена за безвъзмездни визити от 9,00 ч. до 19,00 ч. Богатата й история се свързва с Дякона Левски, където е било едно от неговите скривалища. Днес възрожденската постройка е превърната в музей на виното.

Местен гид ще среща посетителите с историята й, както и с традициите на винопроизводството в района.  Първата обиколка стартира в 10:00 часа. 

За искащите ще се провеждат  туристически турове и в часовете 13:00 часа  и 16: 00 часа.

Освен че ще могат да прегледат къщата, гостите ще опитат локалните виновност и фермерски (млечни и месни) артикули, като се включат в проведената дегустация.

Първото по рода си издание на форума ще събере  10 локални производители от Брестник, Брестовица, Цалапица, Марково, Устина и други обитаеми места от Родопската яка. Входът е 5 лева на човек, билетът за двама е 8 лв.. Цената включва дегустация на 10 типа виновност – бели, червени и розе, дружно с микс от сирена и сухи мезета.

Община „ Родопи “ се включва за първи път в самодейността Европейски дни на наследството, които тази година имат своето 39-то издание.  Темата на тазгодишното издание е „ Устойчиво завещание “ и цели да предизвика размисъл над резултата, който човешката активност оставя върху естественото и културното завещание на Европа.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР