Ембаргото върху руския петрол провокира служебния кабинет да пристъпи към

...
Ембаргото върху руския петрол провокира служебния кабинет да пристъпи към
Коментари Харесай

Кабинетът съживи идеята за нефтопровода „Бургас – Александруполис“

Ембаргото върху съветския нефт предизвика служебния кабинет да пристъпи към възобновление на концепцията за изграждане на нефтопровод от Александруполис до Бургас. На днешното си съвещание Министерският съвет утвърди Меморандум за съгласие сред енергийните министерства на България и Гърция, посредством който двете страни ще си сътрудничат при изследването на благоприятни условия за осъществяване на позабравения план.

Неслучилият се нефтопровод, заобикалящ Босфора, в миналото бе част от така наречен „ огромен енергиен шлем “, наред с „ Южен поток “ и АЕЦ „ Белене “. Планът бе по него да се доставя съветски нефт през България за Европа, само че в този момент категорично се акцентира, че за „ Бургас – Александруполис “ ще се мисли като за:

инфраструктурния план за транспорт на недопечен нефт от неруски източници от пристанището Александруполис в Република Гърция до региона на Бургас в Република България “.

От Министерски съвет изясняват, че ще бъде основана специфична работна група сред отрасловите министерства на България и Гърция, като ще бъдат включени и други заинтригувани лица. Проучването и анализът на опциите за създаване на инфраструктурата ще продължи две години, а проект за деяние се чака да бъде направен до края на 2024 година – когато изтича двугодишнатa дерогация за страната ни от глобите на Европейски Съюз.

Предвижда се потенциалът на оферти нефтопровод да обезпечава като най-малко цялостна подмяна на вноса на съветски недопечен петрол в България по море от различни източници “, показват от държавната пресслужба.

Новината за Меморандума идва месец след влизането в действие на ембаргото на Европейски Съюз върху вноса на нефт от Русия по море. То даде мотив на политиците да отворят тематиката, като тя бе повдигната на няколко равнища.

Служебният отраслов министър Румен Христов разяснява по време на енергийна среща в Атина през декември, че с изключение на от позиция на диверсификация на източниците нефтопроводът би оказал помощ и в отгoвор на нарастването на директните такси през Босфора. Гръцкият му сътрудник Костас Скрекас даде ясна поръчка, че страната му поддържа плана. Междувременно президентът Румен Радев повдигна въпроса и пред американския секретар Антъни Блинкън по време на телефонен диалог.

Припомняме, че още през 2008 година планът за нефтопровода от Александруполис бе отритнат с локален референдум в Бургас. Три години по-късно държавното управление на ГЕРБ реши да приключи контракта с Руската федерация и Гърция, въпреки че предлагането за това бе импортирано в Народното събрание чак през 2013 година

Междувременно сдружението „ Проектна компания нефтопровод Бургас – Александруполис БГ “ ЕАД продължи да съществува и да натрупа разноски, в това число за заплати. Компанията бе оповестена в разпродажба едвам през 2020 година
 България с достъп до LNG терминалите в ТурцияОще един Меморандум с Гърция
… утвърди Министерският съвет през днешния ден, за подсилване на съдействието сред двете страни за гарантиране сигурността на доставките и съхранението на природен газ. Той идва по отношение на регламента на Европейски Съюз от 2022 година, съгласно който всяка страна, която не разполага с подземни уреди за предпазване на газ на своя територия, би трябвало да поддържа стратегически запаси, равни на 15% от годишното си ползване, в друга страна членка.

В тази връзка следва гръцки снабдители да се записват като консуматори на българската преносна система, тъй че да могат да резервират потенциали за нагнетяване и рандеман в ПГХ „ Чирен ”. Става дума за оптимален общ размер на предпазване от 0.7 TWh.

От своя страна, слотове и потенциал за предпазване, както и съответният потенциал за регазификация от терминали в Република Гърция, могат да бъдат резервирани и от български снабдители на националната газопреносна система, ръководена от „ Булгартрансгаз “ ЕАД. Те ще употребяват полутечен природен газ за непосредствено доставяне на крайните консуматори на територията на България за оптимален общ годишен потенциал за регазификация от 2.0 TWh.

Меморандумът ще бъде подписан за 12 месеца и ще влезе в действие след утвърждението му от Народното събрание на Република България.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпетролопровод Бургас-Александруполис Гърция Меморандум за съгласие в енергийния бранш ембарго ПоследниНай-четениЕнергетика 48 Кабинетът съживи концепцията за нефтопровода „ Бургас – Александруполис “ Индустрии 96 Ключови промишлености в Полша стартират да забавят заплащанията си To:know 88 Колко коства закупуването на застрахователен стаж? Компании 356 „ Алтерко “ закупи 60% от словенска компания за интернет на нещата Любопитно 11451 Защо най-малката винарна в света не желае да пиете виното ѝ? Бюджет и финанси 7830 Какво се трансформира в България от 1 януари 2023 година Личности 6582 Дейвид Бекъм гради фешън империя и става още по-богат Пазари 2975 Защо 2023-а може да се окаже година на невиждани върхове за златото Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всичкиТокът за бизнеса в България обичайно нараства след празниците
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР