Еманюел Макрон запазва президентския пост. Настоящият държавен глава на Франция

...
Еманюел Макрон запазва президентския пост. Настоящият държавен глава на Франция
Коментари Харесай

Франция избра: Макрон с първи думи след победата на балотажа за президент

Еманюел Макрон резервира президентския пост. Настоящият държавен глава на Франция печели втория тур на изборите, сочат предварителните резултати.

Макрон събира 58,2% от поддръжката на гласоподавателите, а Марин льо Пен - 41,8% от вота.

Всичко за вота във Франция наблюдават специфичните ни пратеници в Париж Ива Стойкова и Станислав Златев.



Преди 5 години Макрон още веднъж победи Льо Пен, само че с двойно по-голяма разлика в резултата. Тази вечер избраният отново президент произнесе победната си тирада на фона на Химна на Европа, пред събралото се голям брой.

Преди всичко, благодаря. След пет години на преход, на мъчно благополучие и на изключителна рецесия, на този ден, 24 април 2022-ра, болшинството от нас избраха да ми поверят управлението на републиката за още пет години. Мисля за тези, които се въздържаха. Трябва да отговорим на това. Мисля и за разочарованието на гласоподавателите на Марин льо Пен. На техния яд би трябвало да се отговори, съобщи Макрон в първото си изказване след успеха.



За първи път от 20 години френски президент е избран отново за втори мандат.

Френският крайнодесен водач Марин льо Пен призна провалянето, само че съобщи, че резултатът й въпреки всичко е победа за нейното придвижване. Тя означи, че след вота, волята й за отбрана на французите е укрепнала.

Милиони наши сънародници избраха Националния лагер и смяната. Изказвам дълбока признателност на всички, които ми оказаха доверие на първия тур. И на милионите, които бяха с нас на втория тур. Благодаря особено на нашите сънародници в провинцията, както и в Отвъдморските територии. Повече от всеки път сме решени и нашата воля да пазиме французите укрепва още повече. В това проваляне виждам вяра. За нашите ръководители във Франция, както и за европейските, този резултат е удостоверение за огромно съмнение на французите към тях, което не могат да подценен, а също за блян към промени, съобщи Марин льо Пен.



Редица европейски водачи поздравиха Еманюел Макрон, измежду тях и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, която означи, че дружно ще придвижат напред Европа и Франция. Европейски Съюз може да разчита на Франция още 5 години, разгласи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР