Еманюел Макрон и крал Чарлз ще обядват с омари във

...
Еманюел Макрон и крал Чарлз ще обядват с омари във
Коментари Харесай

Крал Чарлз III и Макрон възстановяват сринатото доверие

Еманюел Макрон и крал Чарлз ще обядват с омари във Версайския замък в границите на тридневното държавно посещаване на английския монарх, което бележи решаващо възобновяване на връзките сред Обединеното кралство и Франция след съвсем цялостния срив на доверието в годините на Борис Джонсън, написа " Гардиън ".По време на диалога на четири очи в Елисейския замък кралят и френският президент ще обсъдят войната в Украйна, военните преврати в района Сахел в Африка и провокациите на изкуствения разсъдък.

По време на визитата си кралят ще се обърне и към френските законодатели в Сената, ще прегледа реставрационните работи в катедралата Нотр Дам, ще се срещне с бизнес водачи, с цел да разиска биоразнообразието в Природонаучния музей, и ще пътува до Бордо, където ще се срещне с служащи от службите за незабавна помощ и общностите, наранени от пожарите през 2022 година Кралица Камила и Брижит Макрон ще дадат началото на нова годишна френско-британска литературна премия, която ще се връчва от 2024 година

Посещението трябваше да се състои през март, само че беше отсрочено заради разстройване от френска страна поради всеобщите митинги против измененията на Макрон в пенсионната система. Демонстрантите заплашиха с вълнения, като един от синдикатите на железничарите прикани за митинги във Версай, заявявайки: " Днес имаме двама крале: един в Англия и един във Франция. Нека всички да отидем във Версай и да ги посрещнем уместно ". Оттогава политическото въодушевление във Франция се успокои.Пътуването на краля се възприема като " мека мощ " в продължение на устрема на Риши Сунак да възвърне мощно влошените връзки сред Париж и Лондон по време на основната френско-британска среща на върха по-рано тази година, на която бяха прегледани въпроси като рецесията с хората, които рискуват живота си, с цел да прекосят Ламанша с дребни лодки.

Настроението сред Франция и Обединеното кралство беше паднало до най-лошото си положение от десетилетия насам, с яростни разногласия за контракти за подводници и квоти за лов на риба, а наследничката на Джонсън, Лиз Тръс, в един миг сподели " журито не е наясно ", когато беше запитана дали Макрон - съдружник на Г-7 и НАТО - е другар или зложелател.74-годишният крал и 45-годишният френски президент желаят да покажат личните си близки персонални връзки, които съгласно Елисейския замък се основават на " другарство и доверие ". Те се срещнаха за финален път по време на коронацията на краля и беседват постоянно.

Когато пламъците обгърнаха Нотр Дам през 2019 година, тогавашният принц Чарлз изпрати писмо до Макрон, описвайки разрушеното си сърце и предлагайки помощта си и уроците, научени от пожара в замъка Уиндзор през 1992 г.Кралят владее свободно френски език като майка си, починалата кралица Елизабет II, и макар че двамата с Макрон превключват сред британски и френски, от Елисейския замък обявиха, че визитата ще се организира най-вече на френски език.Двамата мъже ще обсъдят изменението на климата и биоразнообразието тъкмо в миг, когато Макрон възнамерява през идващите седмици да отговори на вътрешните рецензии, че имиджът му на световен знаменосец на околната среда е в несъгласие с изоставането на Франция от личните ѝ цели за битка с изменението на климата вкъщи.

" Те споделят еднакъв усет към някои огромни въпроси; ето за какво тематиките за климата и биоразнообразието са включени в дневния ред. Кралят постоянно се интересува доста от разбора на президента по огромните интернационалните въпроси ", сподели чиновник на Елисейския замък.

Банкетът в двореца Версай, който е по едно и също време седалище на френската монархия и знак на Френската гражданска война от 1789 година, е централната точка на визитата. Той ще се състои на 62-метрова маса в Огледалната зала - фамозната изложба от XVII в., издигната от " Краля-слънце " Луи XIV, с цел да показва силата и величието на френската монархия.

Изборът на Версай, кралската резиденция, която в този момент е благосъстоятелност на Френската република и се употребява за посрещане на държавни водачи, в това число съветския президент Владимир Путин през 2017 година, е опция " да създадем по този начин, че Франция да заблести " посредством един от най-посещаваните монументи в страната, съобщи председателството.

Чарлз " прави оценка високо концепцията да върви по стъпките на майка си ", обявиха от Елисейския замък, като припомниха, че починалата кралица и принц Филип са обядвали в една и съща стая във Версай по време на първото си държавно посещаване във Франция през 1957 година

Френски публични лица отхвърлиха всевъзможни рецензии за монархически подтекст на президента, който е разказан като " определен монарх ". Историците упорстват, че за Франция е било извънредно значимо да посрещне краля със жанр. Банкетното меню, както заяви " Ла Паризиен ", ще включва предястие от омар и раци, приготвено от основния готвач Ан-Софи Пик, и птиче месо с гъби, приготвено от основния готвач Яник Алено, и двамата носители на звезди " Мишлен ".

От кабинета на Макрон оповестиха, че селекцията от френски и британски сирена ще включва стихелтън - английско синьо сирене, сходно на стилтън, в което се употребява непастьоризирано мляко. " Противно на постоянно срещаното мнение, че в Англия не може да се откри никаква прилична храна, това е изцяло невярно; там могат да се намерят чудесни артикули и изключително отлично сирене ", съобщи пред вестник " Елзас " елзаският търговец на сирене Бернар Антони, който направи селекцията от сирена за кралската вечеря.

" Тези визити, макар някои от тях, са потребни от алегорична и политическа позиция ", споделя Оливие дьо Франс, шеф на проучванията във Френския институт за интернационалните и стратегически въпроси (Iris). Той означи, че и Макрон, и кралят се стремят да " излъскат пълномощията си ", като Макрон би трябвало да обясни от време на време " размития " си имидж във връзка с околната среда и по-твърдата си позиция във връзка с Украйна, а кралят - във връзка с имиджа си, защото във Франция към момента се гледа на него през облика на съдбовната автомобилна злополука на някогашната му брачна половинка в Париж през 1997 година " Мнозина към момента гледат на Чарлз през призмата на Даяна. Ставайки Чарлз III, той се вгражда в английската история като монарх, само че към момента би трябвало да си стъпи на краката на интернационалната сцена. "

Томас Гомар, шеф на Френския институт за интернационалните връзки (IFRI), съобщи: " В момента Чарлз е в ролята на министър-председател: " Това е доста значимо посещаване от политическа позиция, тъй като идва след години на раздор сред Франция и Обединеното кралство, обвързван с обстоятелството, че връзките сред Джонсън и Макрон бяха отвратителни. " Гомар сподели, че по-топлите връзки сред Франция и Обединеното кралство бележат началото на нова глава, в която целите са Украйна, трансатлантическите връзки и ролята на Англия и Франция като непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в изискванията на изменящата се политика на разрастващите се страни, както и гражданската и военната нуклеарна енергетика.

Полин Шнапер, професор по модерна английска цивилизация в Сорбонския университет, съобщи, че фактът, че кралят ще посети и Бордо, където живеят огромен брой британци, е от решаващо значение. " Идеята за среща с хората, и то британците, живеещи във Франция, е значима като обществено и гражданско измерение - човешкото лице на френско-британските връзки, които бяха доста накърнени от Брекзит, хората, които бяха извънредно наранени от прекратяването на свободата на придвижване. " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР