Елжбиета Биенковска, Федерика Могерини, Юрки Катайнен и Джулиан Кинг при

...
Елжбиета Биенковска, Федерика Могерини, Юрки Катайнен и Джулиан Кинг при
Коментари Харесай

Еврокомисията предложи над 23 млрд. евро за отбрана и сигурност

Елжбиета Биенковска, Федерика Могерини, Юрки Катайнен и Джулиан Кинг при представянето на предлагането в Страсбург

[EC - Audiovisual Service] Още по тематиката
Европейски Съюз да се сплоти против заканите от Съединени американски щати и Русия, прикани холандският министър председател
от Дневник,13 юни 2018
Тръмп още веднъж подлага на критика съдружниците в НАТО и назова свободната търговия " нелепост "
от Дневник,11 юни 2018 Европейската комисия предложи в идващия дълготраен бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021-2027 година за нов Европейски фонд за защита да бъдат планувани 13 милиарда евро. Други 10.5 милиарда евро са за Европейски механизъм за поддръжка на мира - нов извънбюджетен инструмент за по-добро попречване на спорове, подсилване на мира и гарантиране на интернационалната сигурност.

Комисията предлага и доста увеличение от 3.5 милиарда евро на 4.8 милиарда евро на настоящото финансиране за сигурността. То включва 118 милиона евро за продължаващото извеждане от употреба на блокове 1-4 на АЕЦ " Козлодуй " и реактори в словашката АЕЦ " Бохунице ". Пет пъти повече - 552 млн. евро, са планувани единствено за закритата АЕЦ " Игналина " в Литва.

Споменатите 13 милиарда евро са финансова помощ и за трансгранични вложения в модерни технологии и съоръжение като криптиран програмен продукт и безпилотни летателни апарати, както и за научни проучвания и съдействие в отбранителни качества. С помощта на оферти нов фонд ще се усъвършенства финансирането за военни интервенции на Европейски Съюз и ще се улесни бързото напредване на силите на страните членки в Европа, уточни Федерика Могерини, висшият представител на съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия.

" За първи път в историята на Европейския съюз част от неговия бюджет е предопределена да се влага групово за създаването на нови технологии и съоръжение за отбрана на нашите жители ", разяснява във връзка Европейския фонд за защита и Юрки Катайнен, заместник-председателят на комисията, който дава отговор за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността

Ето някои съществени моменти от предлагането:

- близо една трета - 4.1 милиарда от 13 милиарда евро - ще са за директно и най-вече безплатно финансиране на конкурентоспособни взаимни научноизследователски планове.

- когато план завърши с етапа на научните проучвания, ще може да кандидатства за останалите 8.9 мрлд. евро. Тази част от фонда е за дофинансиране създаването на прототипи, узаконяване и проби.

- задачата е Европейски Съюз да попадне измежду четирите най-големи вложителя в Европа в региона на научните проучвания и технологиите за потребностите на защитата.

- плановете с достъп до фонда би трябвало да са с минимум трима участници от 3 страни членки. Съфинансирането на втората фаза (общи прототипи) ще е допустимо единствено когато страните членки се ангажират да купят крайния артикул.

- за така наречен преломни нововъведения (технологии и съоръжение, които революционно трансформират досегашната среда и параметри) ще бъдат заделени 5% от фонда.

- особено ще се подтиква трансграничното присъединяване на дребни и междинни предприятия и сдружения със междинна пазарна капитализация; това значи и преимущество на планове на консорциуми, включващи МСП, както и оповестяване на специфични предложения за оферти към тази група компании.

Сега следва Могерини да показа предлагането за Европейски механизъм за поддръжка на мира на съвета, който ще би трябвало да вземе по него решение с единогласие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР