Елиуд Кипчоге спечели спортната награда Принцесата на Астурия за 2023

...
Елиуд Кипчоге спечели спортната награда Принцесата на Астурия за 2023
Коментари Харесай

Елиуд Кипчоге спечели Принцесата на Астурия

Елиуд Кипчоге завоюва спортната премия " Принцесата на Астурия " за 2023 година, оповестиха в четвъртък испанската фондация, която връчва наградите. 38-годишният кениец, който завоюва златни олимпийски медали в маратона през 2016 и 2020 година и беше международен първенец на 5000 метра през 2003 година, е " считан за легенда в международната атлетика и за най-хубавия маратонец на всички времена ", споделиха от журито на фондацията в прессъобщение, представено от АП.

Кипчоге е прочут като " философа " поради своята тактика и централизация в бягането, като към този момент е спечелил 10 от огромните маратони в света, в това число тези на Лондон и Берлин по четири пъти.

Той е актуалният олимпийски първенец в маратона и държи международния връх в дисциплината с време от 2:01.09 часа, сложено в Берлин през предходната година. Елиуд Кипчоге усъвършенства с 30 секунди личното си върхово достижение, сложено от него през 2018 година.

Наградата от 50 000 евро е една от осемте, присъждани за изключителна работа в области като изкуството, връзката, научните проучвания и литературата. Призовете се раздават годишно от фондацията и са измежду най-важните в испаноезичния свят. Церемонията по награждаването се организира всяка есен в северния испански град Овиедо.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР