Елитна кенийска полицейска част е съдена по обвинение в неправомерна

...
Елитна кенийска полицейска част е съдена по обвинение в неправомерна
Коментари Харесай

Кенийската полиция е съдена за „убийство“ на пакистански журналист

Елитна кенийска полицейска част е съдена по обвиняване в непозволена гибел след убийството на пакистански публицист в Найроби предходната година.

Делото стартира във Върховния съд Каджиадо в покрайнините на Найроби във вторник, като вносителите настояват, че гибелта на Аршад Шариф е „ ликвидиране “, планувано в Пакистан.

Продължаване четене

лист от 3 детайла Убийството на пакистански публицист в Кения е „ планувано “: Доклад Кенийската полиция „ съжалява “ за убийството на пакистански публицист Аршад Шариф Хиляди участват на погребението на пакистанския публицист Аршад Шариф завършек на списък

Критикът на мощното военно управление на Пакистан беше погубен през октомври 2022 година, когато колата, в която той беше с различен пакистанец, мина през контролно-пропускателен пункт отвън столицата на Кения и полицията откри огън.

Тогава полицията в Найроби изрази страдание за стрелбата, като сподели, че това е случай на „ сбъркана идентичност “ по време на търсене на сходна кола, забъркана при положение на похищение на дете.

Но екип от пакистански следователи по-късно съобщи, че убийството на Шариф е „ планувано ликвидиране “.

Неговата вдовица Хаверия Сидик заведе дело против кенийското полицейско звено, известно като Общообслужващо звено или GSU, което взе участие в стрелбата.

Кенийската полиция твърди, че Шариф не е спрял на обсада в покрайнините на Найроби, само че фамилията му и пакистански следователи не са съгласни, заявявайки, че убийството на Шариф е планувано в Пакистан.

Сидик сподели пред Асошиейтед прес: „ Съдя GSU, тъй като те направиха закононарушението намерено.

„ За мен това беше целеустремено ликвидиране, тъй като той се укриваше в Кения, откакто получи закани в Пакистан. “

50-годишният Шариф е избягал от Пакистан по-рано същата година, с цел да избегне арест по обвинявания в клюка на националните институции на страната. Този термин се употребява за тези, които подлагат на критика пакистанските военни, които са управлявали страната през половината от нейната 75-годишна история.

Заедно със Сидик, Кенийският съюз на публицистите и Кенийските репортери са посочени като взаимни вносители.

Доводите на ищците до съда упрекват кенийските управляващи, че „ не са преследвали чиновници, забъркани в непозволената гибел на Аршад “ и изискват „ обществено опрощение на фамилията на Шариф “.

В изказване на съюза на публицистите се споделя: „ Отне ни известно време да отидем в съда, тъй като смятахме, че ще бъдат осъществени следствия и служителят на реда, който е натиснал спусъка, ще бъде преследван.

„ Нищо не се е случило до момента, тъй че имаме право да се обърнем към съда. “

В Исламабад полицията упрекна двама основани в Кения пакистански предприемачи, които са били домакини на Шариф в източноафриканската страна, за присъединяване в убийството му.

Случаят провокира и интернационална рецензия от правозащитни групи.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР