Елитна група севернокорейски хакери тайно е пробивала компютърните мрежи на

...
Елитна група севернокорейски хакери тайно е пробивала компютърните мрежи на
Коментари Харесай

Севернокорейски хакери проникнали в системите на производителя на руската хиперзвукова ракета Циркон

Елитна група севернокорейски хакери скрито е пробивала компютърните мрежи на огромен съветски разработчик на ракети, в продължение на най-малко пет месеца предходната година, съгласно механически доказателства и разбор на откриватели в региона на сигурността, предоставени на Ройтерс.

От организацията са открили, че екипи за кибершпионаж, свързани със севернокорейското държавно управление, които откривателите на сигурността назовават ScarCruft и Lazarus, скрито са конфигурирали скрити цифрови задни порти в системите на Неправителствени организации Mashinostroyeniya, бюро за планиране на ракети, основано в Реутов, дребен град в покрайнините на Москва.

Не е ясно дали по време на проникването са взети някакви данни и каква информация може да е била прегледана, осведоми " Фокус ". В месеците след цифровия пробив Пхенян разгласи няколко развития в неразрешената си стратегия за балистични ракети, само че не е ясно дали това е обвързвано с пробива.

Експертите настояват, че случаят демонстрира по какъв начин изолираната страна ще се насочи даже към своите съдружници, като да вземем за пример Русия, в опит да се снабди с сериозни технологии.

Новината за хакерската офанзива идва малко след пътуването на съветския министър на защитата Сергей Шойгу до Пхенян предишния месец във връзка 70-годишнината от Корейската война. Това е първото посещаване на съветски министър на защитата в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 година

Според ракетни специалисти компанията, която е набелязана за цел, известна като Неправителствени организации Mash, е била пионер в създаването на хиперзвукови ракети, сателитни технологии и балистично въоръжение от по-ново потомство, три области, които съставляват огромен интерес за Северна Корея, откогато тя стартира задачата си за основаване на междуконтинентална балистична ракета (МБР), способна да порази континенталната част на Съединени американски щати.

Според техническите данни проникването е почнало почти в края на 2021 година и е траяло до май 2022 година, когато съгласно вътрешни известия в компанията, прегледани от осведомителната организация, ИТ инженерите са засекли активността на хакерите.

Неправителствени организации Mash придобива популярност по време на Студената война като водещ производител на спътници за съветската галактическа стратегия и като снабдител на крилати ракети.

Като на филм

През 2019 година съветският президент Владимир Путин показа хиперзвуковата ракета " Циркон " на Неправителствени организации Mash като " обещаващ нов артикул ", кадърен да се движи със скорост към девет пъти по-висока от скоростта на звука.

Фактът, че севернокорейските хакери може да са получили информация за " Циркон ", не значи, че незабавно ще разполагат със същата дарба, е коментирал Маркус Шилер, европейски специалист по ракетите, който е изследвал задграничната помощ за ракетната стратегия на Северна Корея.

" Това са кино материали ", е декларирал той. " Получаването на проекти няма да ви помогне доста в построяването на тези неща, има доста повече от чертежи ".

" Като се има поради позицията на Неправителствени организации Mash като водещ съветски конструктор и производител на ракети, компанията е значима цел " е добавил Шилер.

" Има какво да научим от тях ", е установил той.

Друга сфера на интерес би могла да бъде индустриалният развой, употребен от Неправителствени организации Mash за заграждане на горивото, са декларирали специалисти. Миналия месец Северна Корея изстреля тестово Hwasong-18, първата от нейните МБР, която употребява твърди горива.

Този способ на зареждане с гориво може да разреши по-бързото разрастване на ракетите по време на война, защото не изисква зареждане с гориво на стартовата площадка, което прави ракетите по-трудни за следене и заличаване преди изстрелването им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР