Елитна група от севернокорейски хакери тайно е проникнала в компютърните

...
Елитна група от севернокорейски хакери тайно е проникнала в компютърните
Коментари Харесай

Севернокорейски хакери са проникнали в компютърните мрежи на голям руски разработчик на ракети

Елитна група от севернокорейски хакери скрито е проникнала в компютърните мрежи на огромен съветски разработчик на ракети, твърди Ройтерс.

Техните деяние са траяли най-малко пет месеца, демонстрира техническия разбор на сигурността. Експертите по сигурността назовават групата ScarCruft или Lazarus. Хакерите скрито са конфигурирали скрити цифрови „ задни малки врати “ в системи в NPO Mashinostroyeniya – компания за разработка на ракети, основана в Реутов - дребен град в покрайнините на Москва.

Ройтерс написа, че не може да се удостовери дали са взети данни и каква информация е била прегледана по време на пробива.

В месеците след цифровия пробив Пхенян разгласи прогрес в работата си по създаването на балистични ракети, само че към момента не е ясно дали това е обвързвано с хакерския пробив.

Експертите споделят, че случаят демонстрира по какъв начин Северна Корея прави шпионаж даже по отношение на съдружници - като Русия, в опит да придобие военни технологии.

Новината за хакерската офанзива идва малко след посещаване в Пхенян предишния месец от съветския министър на защитата Сергей Шойгу за 70-ата годишнина от Корейската война. Това е първото посещаване на съветски министър на защитата в Северна Корея след разпадането на Съветския съюз през 1991 година

Компанията, известна като NPO Mash, е работила като пионер в създаването на хиперзвукови ракети, сателитни технологии и балистични оръжия от по-ново потомство, съгласно специалисти по ракети – три области от огромен интерес за Северна Корея, откогато се зае с задачата си да сътвори Междуконтинентална балистична ракета (ICBM), способна да удари континенталната част на Съединените щати.

Според техническите данни проникването е почнало в края на 2021 година и е траяло до май 2022 година, когато съгласно вътрешната връзка в компанията, прегледана от Ройтерс, ИТ инженерите са засекли интензивността на хакерите.

NPO Mash стана известна по време на Студената война като водещ производител на спътници за съветската галактическа стратегия и като снабдител на крилати ракети.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР