Елисавета Котова: Най-малкият заболял от диабет е 50 дневно бебеПада

...
Елисавета Котова: Най-малкият заболял от диабет е 50 дневно бебеПада
Коментари Харесай

Елисавета Котова: Най-малкият заболял от диабет е 50 дневно бебе

Елисавета Котова: Най-малкият болен от диабет е 50 на ден бебе
Пада възрастта на заболелите от диабет. Все повече деца страдат от тази подла болест, която при тях се поддържа с инсулин през целия им живот. Най-малкият пациент, диагностициран преди дни, е бебе на 50 дни. Това съобщи за БГНЕС в навечерието на Световния ден за битка с диабета – 14-ти ноември, ръководителят на Националната асоциация на децата и младежите с диабет Елисавета Котова.

Тя посочи, че болните са към 600 000 души като други над 200 000 към момента не са диагностицирани или са в преддиабетно положение. Според Котова профилактичните прегледи не би трябвало да бъдат единствено наложителни както е и в този момент, а да се постанова санкция на хората, които не ги вършат в избраните периоди. 

„ Проблемите са по-скоро административни, в сравнение с медицински. В България пациентите се лекуват с лекарства, които са на международно равнище, само че достъпът до тях е извънредно сложен и разделящ не по медицински аршин, а административен. Настояваме достъпът до европейските лекарства да бъде омекотен както за самата страна, по този начин и за пациентите. Трябва да се приключи и практиката на няколко години пациентите да се преосвидетелстват, тъй като болестта е нелечимо. Ежемесечното вървене в тъкмо избрана дата до персоналния доктор за рецепта също е безсмислено ”, изясни Котова.

Независимо, че от здравното министерство настояват, че лечението зависи напълно от лекуващия доктор това не е по този начин, тъй като медиците се преценяват с редица заложени критерии, които не могат да се прескачат, а в случай че някой дръзне да го направи бива глобен, добави ръководителят на асоциацията.

Според Елисавета Котова съществува дискриминация и при даването на тест ленти.

„ Децата до 19 година получават по 1100 ленти на година, а хората над тази възраст получават 450 ленти на година, които са извънредно незадоволително, тъй като инсулинът не може да се сложи без да се мери равнището на кръвната захар. Всеки един пациент слага по 4-5 инжекции дневно. Ние сме поискали по 150 ленти на месец както е в естествения свят. Те са задоволителни на месец ”, съобщи Котова.

Тя разкри, че хората по света от години не е належащо да се убождат преди всяко слагане на инсулин, тъй като разполагат със датчици, които им дават опция непрекъснато да наблюдават равнището на кръвната си захар без да е належащо да изпитват болежка. Според нея нововъведенията в опазването на здравето идват с голямо забавяне у нас, което би трябвало да се промени. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР