Елиас Канети е роден през 1905 г. в серафадско-еврейско семейство.

...
Елиас Канети е роден през 1905 г. в серафадско-еврейско семейство.
Коментари Харесай

Русе отбеляза 116-годишнината от рождението на великия Елиас Канети

Елиас Канети е роден през 1905 година в серафадско-еврейско семейство. През 1911 година фамилията се реалокира да живее в Манчестър, като в идващите години живее в разнообразни градове. През 1981 година Елиас Канети получава Нобеловата премия за литература за цялостното си творчество, характеризиращо се с предвидливост, идейно благосъстояние и художествена мощност. Прочути са думите му: " Всичко, което претърпях по-късно, към този момент ми се бе случило в Русчук ". На 14 август 1994 година Елиас Канети умира в Цюрих, оставяйки след себе си значимо творчество, преведено на повече от 25 езика.

По време на първата интернационална конференция в България (1992 г.), отдадена на творчеството на писателя, в Русе се учредява Международно сдружение " Елиас Канети ". Сградата, в която е живяло семейство Канети преди изселването си от Русе, е непокътната и през днешния ден се употребява от Дружеството под името " Дом Канети ".

По мотив 100-годишнината от рождението на писателя в Русе през 2005 година е открита паметна плоча на едноименния площад " Елиас Канети ", а Професионалната гимназия по стопанска система и ръководство приема името на нобелиста. През същата година е учредена и националната литературна премия " Елиас Канети ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР