Ели Секуловска*, БГНЕСПрезидентската кампания в Северна Македония е в разгара

...
Ели Секуловска*, БГНЕСПрезидентската кампания в Северна Македония е в разгара
Коментари Харесай

Северна Македония се дави в антибългарска предизборна кампания

Ели Секуловска*, БГНЕС

Президентската акция в Северна Македония е в разгара си.

Първият тур на президентските избори ще се организира на 24 април, а вторият, дружно с парламентарните, е плануван за 8 май. В конкуренцията за президент на страната вземат участие седем претенденти, петима от които са представители на македонския политически блок, а другите двама от албанския. Но какво оферират претендентите за президенти от македонския политически хайлайф, с изключение на едносъставен разказ, остарели истини, подправени с национал-шовинистически пристрастености и опозиция против българите?

Абсолютно нищо!

Формата на предаване на мисли е същата като преди и не е претърпяла никаква еволюция. Изреченията им са удавени в македонска безсмъртна нецензурност, изпълнени с лозунги, схеми, обноски на македонската национална мисъл, без да придават свежо наличие. Изглежда единствено едно нещо е несъмнено в Северна Македония и то е, че нищо не е несъмнено и нищо не е такова, каквото наподобява. Социалдемократите са за либерализма, десните са за левите, а политическите бандити са за процедурите.

Кандидатът за президент Максим Димитриевски от партия „ Знам “, другояче секта на Социалдемократическия съюз, предлага смяна на Споразумението с България и регистриране на българите в Конституцията, едвам откакто Северна Македония продължи договарянията с Европейския съюз! Това би означавало прекъсване на правата на българите! На сходно мнение е и претендентът за президент Стевчо Якимовки, който неотдавна беше включен в американския „ черен лист “.

Кандидатите за президент на Северна Македония Гордана Силяновска и Биляна Ванковска застъпват същата позиция във връзка с двустранния контракт с България и са за анулация на „ френското предложение “. Гордана Силяновска, някогашна левичарка, в този момент претендент за президент на партията ВМРО-ДПМНЕ, приказва за ориентиране на Северна Македония към европейския път, само че с отменяне на Преспанския контракт и Договора с България. Биляна Ванковска, претендент на " Левицата ", също се застъпва за повреждане на споразуменията и споделя, че посоката, в която страната би трябвало да се движи, е на изток, а точно влизането на Северна Македония в БРИКС. Кандидатът за президент от Социалдемократическия съюз Стево Пендаровски е с по-умерено отношение към конституционните промени, до момента в който албанските представители Буяр Османи и Арбен Таравари са за бързи конституционни промени, промени във всички области, които са нужни и бърз метод за започване на преговорния развой с Европейски Съюз.

След акцията оставате с усещането, че Северна Македония е една яма, в която актьорите се цапат в калта пред очите ни, а манталитетът на дребнотемието се придвижи и в политиката. Интересувайки се от платформи с националистически послания на напред във времето, общото сред всички претенденти от македонския политически хайлайф е апелът за някаква форма на групова еднаквост. Това е единствено една индикация, че Северна Македония към момента не е направила крачка напред в нито един сегмент от своето битие, а е останала в блатото на интелектуалния провинциализъм. Национализмът доближи своя най-много, а зависимостта на македонците от македонизма е брутална.

За какво е ужасно даже да си помислиш?

Българи в Конституцията?

Никога!

Наистина е трагикомично и по-малко необичайно, че тяхната изразителност против българите е водена тържествено преди десетилетия и се е трансформирала във фундаментална дискусия на македонския интелектуализъм. Това е тематика на безчет лекции, публикации и написани книги. Те споделят, че имат потребност от история, тъй като без нея биха били обезобразени и стартират да я фабрикуват принудително, като слагат на всеки ъгъл монумент на безбройните си национални герои, честват народен празник всяка втора седмица, държат бомбастични речи и се убеждават, че имат ужасно минало. Фабрикуването на история в Северна Македония е начинание, което гълтам големи количества изгубено време. Цялата атмосфера наподобява като футболен мач, а тимът на Македония се държи като футболен тим, който би трябвало да победи непременно, само че за жалост по този начин и не съумява да означи гол.

Постоянно потвърждават, че са най-старата нация в света и през множеството време в изявленията си употребяват: " Ние македонците "!

Каква е тази Северна Македония - какво е това " ние "?

Това не се знае..

Ако го потърсите в интернет, ще видите, че никой народ в света не потвърждава толкоз, че е най-старият народ в света, както го вършат македонците; първо тъй като няма доказателства за това и второ тъй като даже не е значимо. Но за какво тъкмо македонците го вършат? За да могат да оправдаят личното си безличие, в което живеят. От тях идва тъмната фикция, без която не би могло да се преглътне остатъкът от банкрут и безпаричие.

Наскоро Световната банка показа последния си стопански отчет за Западните Балкани, в който се показва, че предходната година Северна Македония е имала най-нисък стопански напредък измежду страните в района с 2,5% и максимален бюджетен недостиг.

Същият ден американската неправителствена организация " Фрийдъм Хаус " показа своя отчет от 25 страници, съгласно който Северна Македония е оценена като " хибрид " във връзка с правото и битката с корупцията. В временен проект „ цикличният хибрид “ е система, при която промяната на държавното управление и елитите прави невероятно осъществяването на основни структурни промени, т.е. промени.

Отбелязаните неприятни оценки в докладите бяха топ вести във всички новинарски излъчвания, само че вместо задълбочаване, разбори, паралели от страна на македонската експертна и политическа общност, медийното пространство още веднъж се извърши с антибългарска реторика!

Реформите трябваше да се случат преди 30 години, само че така наречен македонски авангард и експертиза по основни въпроси се характеризират с иронията, саркастичния бягство и играта на " гоненица ". Разчитайки на своите синекурни длъжности, те се възползват от обстоятелството, че това толкоз затворено общество желае да слуша най-много " това, което от дълго време знае ". Скрити под маската на национал-шовинистическия разказ, техният некоректен живот, незаслужената подчиненост, неискреното отношение както към жителите, по този начин и към Европа, не разрешават директен контакт с епохата, с бъдещето.

Вижте всички тези празници на македонската интелигенция: тези концепции, тези открития! Перспективи! Тънкости! Публикации! конгреси! Дискусии! институти! Но въпреки всичко прави усещане неналичието на осведоменост, разсъдък и незаинтересованост. Принципът на противоположната пропорция е достигнал до същината на нещата, тъй като по-голямата надута осведоменост дава отговор на по-голямата категория нелепост и неразумност. В македонската епистема това, което е неуместно и неясно, е неразбираемо по великански метод и затова даже не може да бъде схванато.

Херметически затвореното общество сътвори македонеца, който, сътворен посредством дедукция, основава литература, написа, мисли, има изведени морални правила, изведена мярка... с цел да бъде част от една затворена Северна Македония. Всичко е затворен кръг без характерност, който сътвори анемия в образованието, философията, изкуството, безидейността, хората! Далеч сме от Европа, алегорично учредена на суеверия и легенди. Тук всичко е превърнато в ментална черква единствено да наруши този монолит на несъзиданието и угасването на духа.

Чудя се по какъв начин да обичаш тази страна, по какъв начин да я чувстваш като своя, когато тя се дави в морето от хегемонистко-християнско-националистически разкази? Каква е тази по този начин наречена народна власт, която не желае да мисли и да се интересува от малцинствата?

Но нищо не би трябвало да ни учудва за тази страна, която счита, че националността се реализира по авансово заложена стратегия. Стиснати по форма, удавени в шовинизъм, те не подлежат на никаква еволюция. Общества, учредени на канони, а не на насърчаване на оживена полемика, не могат да се модернизират и да заловен коловоза на европейския път.

Ще би трябвало да последва интервал на меланхолия и отрезвяване, само че по тази причина е належащо да се появи избавителна антитеза, креативна съпротива, която да направи крачка напред. Не съм сигурна, че на тази основа страната би могла да сътвори тази съпротива, която ни е повече от нужна. Безпомощността на епистемата пред лицето на неразумността е присъща за Северна Македония.

Ако македонците не одобряват обстоятелството, че са народ като всички други нации на този свят и по никакъв метод не са специални; до момента в който не се извърнат към бъдещето, а не към скалъпеното минало, тогава всевъзможни доброжелателни рецензии, препоръки, възторг от страна на Европейския съюз да помогне на тази страна най-сетне да тръгне по европейския път, ще бъде просто изгубено време. За страдание, това значи и загуба на младото население, което все по-масово напуща страната, търсейки по-добро бъдеще, кариерно развиване и най-малко малко почитание към човешката персона, която да не е затънала в евтиния групов и деструктивен националистически роман и празна словосъчетание. /БГНЕС

*Ели Секуловска, е деятел за правата на индивида в Македония.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР