Елеонора Митрофанова се отличава от останалите посланици в София. Тя

...
Елеонора Митрофанова се отличава от останалите посланици в София. Тя
Коментари Харесай

Ще остане ли в България Елеонора Митрофанова

Елеонора Митрофанова се отличава от останалите посланици в София. Тя и ръководеното от нея посолство постоянно приказват остро, а доста българи одобряват думите ѝ за обидни. Сега ими апели тя да бъде оповестена за личност нон грата.

Тя не отиде в Министерството на външните работи, когато я повикаха. Нейното посолство загатва, че българите са подлоги. Тя самата твърди, че българският народ поддържа Кремъл за разлика от "абсолютно проамериканското " си държавно управление. Сравнява Освобождението на България от 1878 година с съветската военна експанзия в Украйна през днешния ден.

Досега никой задграничен дипломат в София не си е разрешавал нещо сходно.

Вероятно това е повода към този момент да звучат апели за изгонването на посланичката на Русия Елеонора Митрофанова от България. Те идват освен от жители в обществените мрежи, само че и от политици, в това число от ръководещата коалиция.
Това не е нормалното държание на посолствата на Русия в други страни.
Под нейното управление Facebook страницата на съветското посолство се трансформира в чужд по други земи инструмент. Публикациите там постоянно са с изострен и назидателен език. Дори афектиран, съгласно доста хора. Това не е нормалното държание на посолствата на Русия в други страни.

Дипломати, с които Свободна Европа беседва, дефинираха държанието ѝ като неприемливо. Дългогодишният дипломат Стефан Тафров прикани българското държавно управление да изгони Митрофанова, тъй като нейните дейности и думи опонират на Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

Засега Министерството на външните работи в София не разяснява тематиката. Свободна Европа изпрати въпроси, само че до публицистичното привършване на текста отговори не бяха получени.
“Подлоги ”
Думата “подлога ” значи съд, който се подлага под имобилен човек за вървене по потребност в леглото. Според тълковния речник обаче, тази дума се употребява и като засегнатост за човек, който се подлага на другите, блюдолизец, подметка.

Много българи одобриха, че Елеонора Митрофанова назовава с тази дума тях и тяхната страна.

Повод за това стана обява на страницата на съветското посолство във Facebook от 28 февруари. В нея се споделя, че дипломатическата задача към този момент има и собствен канал в Telegram, а освен във Facebook, и че това е направено “във връзка с осведомителната експанзия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги ”.
 Публикацията от 28 февруари още е на страницата на посолството във Facebook.
България е съдружник със Съединени американски щати в НАТО и взе участие в решенията на Европейския съюз за глобите против Русия, въвеждани поради.

На 2 март Министерството на външните работи изпрати поради изявления, които съдържат “обидни квалификации и внушения по отношение на Република България и нейните съдружници ”. В нотата написа, че София приема тези думи като “недвусмислена засегнатост към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация ”. София настоя посолството да отстрани изявленията и да сервира извинения.

В изпратената нота не се показва съответна обява, само че описанието съответствува, а и никой не се съмнява, е става дума за поста с думата “подлоги ”.

Извинение не е поднесено. Публикацията не е отстранена и към момента е на страницата на съветското посолство във Facebook.
Facebook страница като никоя друга
Последните изявления на посолството на Русия във Facebook не идват от нищото. Страницата на дипломатическата задача е очевидно по-активна от тази на останалите посолства. По-активна е и спрямо държанието на съветски посолства в други страни.

Например, в Чехия известията са най-вече консулски, съдържат съществени политически позиции на Кремъл, както и доста фотоси от Олимпиадата. Посолството в Румъния даже няма своя страница във Facebook.

В България е друго. На 1 март посолството реши да образова българите с произхода на израза “Слава на Украйна ”. Той се употребява като знак на взаимност от всички, които стачкуват против съветската експанзия. След къса историческа информация, посолството приканва хората да се замислят “не се ли приравняват тези, които през днешния ден употребяват този девиз, с убийци-бандеровци ”. Степан Бандера е украински националист, който е сътрудничил с нацистите. Заради това постоянно Кремъл назовава всички украинци "нацисти " и "бандеровци ".

Два дни по-рано посолството оцени отразяването на обстановката към Украйна в българските медии като “агресивна антируска агитация, фейкове и неприкрити нелепости ”.

Още ден по-рано посолството реагира на решението на българското държавно управление да затвори въздушното пространство за всички съветски самолети. Публикацията във Facebook предизвестява за понижаване на съветските туристи, а приложената фотография е от летището в Анталия, Турция. Коментиращи поста разчетоха това като опасност, че Русия ще пренасочи своите туристи от България към Турция.

На 25 февруари пък, единствено ден след началото на съветската война в Украйна, Митрофанова се срещна с обвинения за шпионаж в интерес на Русия Николай Малинов. Facebook страницата заяви, че двамата са разискали подготовката на отбелязването на “145-ата годишнина от началото на Руско-турската война 1877-1878 година ” Важно конкретизиране - 145-ата годишнина е след една година.

Попитахме посолството дали изявленията във Facebook отразяват публично позицията на Елеонора Митрофанова, дали са персонална позиция или са съгласувани с Министерството на външните работи на Руската федерация. Не получихме отговори.
Националният празник
Във видео послание за Националния празник на България, 3 март, дипломат с днешната съветска военна експанзия против Украйна. Тя посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на руско-турската освободителна война.

Тъй като се придържа към формалната позиция на Кремъл, Митрофанова назова войната “операция ” и уточни като нейно място единствено Донбас, макар че съветската войска нападна цяла Украйна.

Няколко часа по-рано по държавния новинарски канал Россия24 беше излъчено изявление с Митрофанова. В него посланичката споделя, че "[българският] народ като цяло се отнася добре към Русия. Тук имаме огромна поддръжка, само че държавното управление е безусловно проамериканско ”.

Само два дни по-рано “, което демонстрира, че изказванието на Митрофанова не е правилно. Нападението на Москва против Украйна внезапно е трансформирало настроенията на българите по отношение на Путин и Русия и негативните оценки доминират.

В изявлението си за Россия24 дипломат Митрофанова споделя, че чака страните в Европейски Съюз да изгонят дипломати.

“Доколкото дипломати бяха изгонени от Ню Йорк, не изключвам сходни ограничения да бъдат подхванати от други европейски страни ”, сподели тя, а думите ѝ бяха представени от всички съветски организации.

Засега публична София не споделя дали ще предприеме нещо по отношение на Митрофанова. Така не знаем дали няма да се окаже, че в цитираното изявление тя не е предрекла личната си орис.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР