Елена Рибакина оцени като успешен престоя си в Австралия и

...
Елена Рибакина оцени като успешен престоя си в Австралия и
Коментари Харесай

Рибакина: Ако продължа по същия начин, успехите няма да закъснеят


Елена Рибакина оцени като сполучлив престоя си в Австралия и съобщи, че постигнатото ще ѝ даде голяма доза мотивация за идните шампионати. Представителката на Казахстан бе на един сет от втората си купа от Големия шлем, само че загуби от Арина Сабаленка в заключителния конфликт на Australian Open. Въпреки това обаче на конференцията след мача Рибакина съобщи, че гледа с оптимизъм към бъдещето и е доста удовлетворена от работата, която с екипа ѝ са свършили по време на предсезонната подготовка.

– Елена, трофеят, с който ще си тръгнеш, не е този, на който се надяваше, само че все пак финалът бе удивителен. Би ли могла да опишеш по какъв начин се чувстваш сега?

– Да, резултатът не беше този, на който се надявах, на като цяло това бяха две страхотни седмици за мен, а днешният мач бе много сложен. Това, което реализирах тук, ще ми послужи като мотивация за идващия шампионат.

– В понеделник ще влезеш в Топ 10 на ранглистата, въпреки да не получи точки за купата си на Уимбълдън. Чувстваше ли се като тенисистка от челната десетка даже тогава, когато ранкингът ти не отразяваше това, и формалното постигане до тази част на класацията ще направи ли някаква разлика за теб?

– Не мисля, че персонално аз ще се усещам друго единствено поради ранкинга. Разликата ще се усети на по-малките шампионати, защото ще бъда сложена и в някои съревнования няма да ми се постанова да играя в първи кръг, тъй че достигането до Топ 10 изрично има много преимущества. Като цяло обаче не бръщам толкоз огромно внимание на позицията си в ранглистата.

– Днес игра доста мощно в първия сет. Кой беше моментът, в който усети, че съотношението на силите стартира да се трансформира?

– Арина подвигна доста равнището си във втория сет. Играеше доста добре, беше нападателна и не допускаше доста неточности. Аз също трябваше да бъде по-агресивна в някои моменти. Имах своите шансове да си върна самодейността, само че тя игра по-добре през днешния ден. Беше по-силна както физически, по този начин и психически. Както споделих обаче, макар днешната загуба несъмнено правя оценка престоя си в Австралия като сполучлив.

– Сабаленка имаше големи проблеми със сервиса си през последните месеци, само че през днешния ден този съставен елемент от играта ѝ бе на високо равнище и тя не направи доста двойни неточности. От позицията си на състезател можеш ли да опишеш какъв брой мъчно е за една тенисистка да реализира нещо сходно?

– Да, тя сервираше доста добре през днешния ден, въпреки че позволи няколко двойни неточности и на моменти имаше проблеми на втори начален удар. Постигнатото от нея несъмнено не е по никакъв начин елементарно от психическа позиция. Миналата година имаше съществени проблеми с първия сервис, само че през днешния ден се показа доста добре и в действителност почитам това, защото за сходен напредък се изисква доста работа.

– Спечели купата на Уимбълдън, а в този момент беше на финала на Australian Open. Смяташ ли, че си достигнала равнището да се стремиш към постоянно присъединяване в заключителните етапи на шампионатите от Големия шлем?

– Ако нещата продължат по този метод, ще е ужасно. Това несъмнено е задачата ми – да бъда във втората седмица на всеки шампионат от Големия шлем и да доближи до още финали. Разбира се, в този момент съм доста по-уверена и би трябвало да продължа да се трудя също толкоз старателно, колкото до момента. Ако това се случи и се опазя от травми, резултатите сигурно ще дойдат.

– Колко значимо за теб е това, че бе в позицията да спечелиш втора купа от Големия шлем толкоз скоро след първата? Знанието, че случилото се на Уимбълдън не е било просто сензация и можеш да го направиш още веднъж, кара ли те да чувстваш по-малко напрежение?

– Да, сигурно. Опитвам се да не мисля за упованията към мен, само че след чудесната предсезонна подготовка, която организирах, бях окуражена да покажа резултатите от нея на корта. Първите няколко седмици от сезона не бяха толкоз положителни спрямо предходните години, само че в последна сметка най-важното е да съм уверена, че мога да стигна до най-големите мачове. Чувствам се добре физически и съм сигурна, че в случай че съм дисциплинирана и упорита, триумфите няма да закъснеят.

– Вече си играла няколко пъти против Сабаленка. Каква е разликата сред нейния игрови жанр и този на останалите тенисистки в Тура?

– Бих споделила, че не са доста тенисистките, които са способни да ме слагат под съществено напрежение. Сервисът ѝ е страховит, играе доста нападателно и ударите ѝ са много мощни. В Тура има няколко тенисистки, които играят по този метод и в мачовете против тях би трябвало да поднасям доста добре, с цел да съумея да ги затрудня. Срещу такива съпернички би трябвало да се възползваш от всичките си благоприятни условия. Днес не го направих и мачът не се разви в моя изгода. Като цяло Сабаленка е доста сложен конкурент.

– След предсезонната подготовка и седемте мача, които изигра в Мелбърн, по какъв начин се чувстваш физически преди шампионатите в Близкия изток и тези в Съединени американски щати през март?

– Като цяло се усещах добре през последните две седмици. В момента ме боли съвсем всичко, само че все пак мисля, че с екипа ми свършихме доста добра работа по време на предсезонната подготовка. Мисля, че от ден на ден привиквам със сериозните физически натоварвания и в бъдеще ще имам много по-малко проблеми в това отношение. През идващите седмици евентуално ще работим върху останалите аспекти от играта ми, най-много техническият.

– Изглеждаше, че при подаванията си беше сложена под по-голямо напрежение, в сравнение с всекидневно ти се случва. Това ли беше една от аргументите да изпитваш проблеми в хода на мача?

– Да, Сабаленка беше доста солидна на ретур, само че в мача против Азаренка също не ми беше елементарно да доближи оптималната скорост на сервиса си. Топката беше много тежка и знаех, че в случай че не мога да поднасям със мощ, би трябвало да разгадавам повече на точността и това беше един от източниците на напрежение. Няколко от сервис геймовете ми бяха доста дълги и това също ме затрудни. Можех да поднасям по-добре в някои моменти и да обърна мача, само че по една или друга причина не се случи.

– Вероятно е мъчно сега, защото е напълно скоро след края на мача, само че можеш ли да оцениш спектакъла, който двете със Сабаленка предложихте през днешния ден и смяташ ли, че такива мачове ще повдигнат женския тенис на по-високо равнище?

– Качеството на мача в действителност беше високо. И двете изиграхме някои доста мощни геймове. Тенисистките, които са мощни физически и играят нападателно, не са доста и може би това ще подтикне останалите да се опитат да прогресират в това отношение. Освен това на всеки шампионат изискванията са разнообразни и би трябвало непрекъснато да се приспособяваме, като тежестта и скоростта на топката са единствено част от факторите. Мисля, че… Наистина не знам какво повече да кажа, доста съм изморена (смее се). Нивото на днешния мач несъмнено беше положително.

– Какъв вид съпернички предпочиташ: такива като Сабаленка, чийто жанр е доста сходен на твоя, или тенисистки, които залагат на по-бавно движение?

– Много зависи от изискванията, в които играем, само че поради обстоятелството, че салдото ми против Арина към този момент е 0-4, може би би трябвало по-често да играя против тенисистки като нея, с цел да подобря представянето си в сходни дуели.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР