Елена Маркова посочила лични мотиви Заместник-омбудсманът на Република България Елена

...
Елена Маркова посочила лични мотиви Заместник-омбудсманът на Република България Елена
Коментари Харесай

Един кандидат за служебен премиер по-малко – зам.-омбудсманът изненадващо подаде оставка

Елена Маркова показала " персонални претекстове "

Заместник-омбудсманът на Република България Елена Чернева-Маркова изненадващо подаде оставка. Новината заяви ръководителят на Народното събрание Росен Желязков при започване на днешното пленарно съвещание.

Елена Маркова е показала " персонални претекстове ".  Вчера в Народното събрание (НС) постъпило писмо от омбудсмана Диана Ковачева, с което тя уведомява за оставката на заместничката си. 

Росен Желязков уточни, че според закона тя се приема от Народното събрание, без да се гласоподава. Това се случвало чрез оповестяването й от ръководителя на Народно събрание. Оставката на Елена Маркова влизала в действие от през днешния ден. 

Депутатът Георги Свиленски от Българска социалистическа партия по-късно изиска думата по процедура и попита каква е повода Маркова да се отдръпна. Той подсети, че тя е едно от евентуалните лица, които могат да станат служебни министър председатели според новите правила в Конституцията. Свиленски сложи въпроса дали това не е повода за оставката й.

Припомняме, че Елена Маркова стана заместник-омбудсман през юли 2020 година след решение на 44-ото Народно заседание, когато управляваше държавното управление " Борисов 3 ". 

След неуспеха на договарянията за ново държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ в този момент се очертава пореден предварителен избор и предопределение на длъжностен кабинет. Президентът обаче към този момент е стеснен в избора на служебен премиер. Той има право да назначи за министър-председател единствено лице, което е от избран лист с длъжности, измежду които е и заместник-омбудсманът. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР