Елена Кравцов скача от блокчето в басейна. Настъпва кратка тишина,

...
Елена Кравцов скача от блокчето в басейна. Настъпва кратка тишина,
Коментари Харесай

Елена Кравцов - параолимпийката, която позира за Playboy

Елена Кравцов скача от блокчето в басейна. Настъпва къса тишина, а по-късно ръцете ѝ стартират в отмерен такт да се движат под и над повърхността.

В темп, който опитните плувци умеят.

„ Не знам какво се случва към мен в тези секунди. Това ненапълно се дължи на моето увреждане, само че и на съсредоточаването ми. Броя загребванията, с цел да се ориентирам. Така знам какъв брой ми остава до обръщането в басейна. Не мога да кажа какво се случва в прилежащите коридори. Мисля единствено за своята техника и своето съревнование “, споделя Елена Кравцов.

Плувкинята е с повредено зрение. Тя не може да види противниците си, нито реакцията им, нито фотографа, само че чува добре щракването на пандиза на апарата му. Изпълнява инструкциите му тъкмо и доста концентрирано.

Елена Кравцов към този момент не е в басейна, а на крайбрежната алея. Морето е под нея, равно и умерено. Слънцето грее, облечена единствено с бял бански, прокарва ръка през косата си. Много е надалеч от басейна, само че още е още по-далеч от началото.

Историята на това красиво момиче споделя английското издание BBC Sport, а тя стартира през 1993 година в дребното село Мерген, Казахстан.

Семейството ѝ изпитва съществени компликации две години след раздялата на страната със Съветския съюз. Фермите в селото нямат семена, нито клиенти. Работата е малко, парите също. Има дни, в които Елена Кравцов и нейните братя и сестри претърпяват единствено с чай и самун.

Когато става на 7 години, обстановката става още по-трудна. Учителите ѝ виждат, че присвива очи и се напряга, с цел да види дъската. Държеше книгите покрай лицето си, до момента в който се пробва да чете. Семейството осъзнава, че с цел да намерят доктор, а с цел да може дребното им момиченце да продължи да учи, би трябвало да изоставен родното си място.

Nach -Shooting: Angehörige reden nicht mehr mit Schwimmerin Elena.
— TAG24 NEWS München (@TAG24M)

Първо отпътуват за Русия. В московска болница я диагностицират с макулна недъгавост. Елена Кравцов е изпратена в пансион за деца в увреждания, където насилието е постоянно срещано събитие.

Накрая, когато момичето е на 11 години, фамилията ѝ се открива в Германия.

„ Не беше елементарно да сменим страната. Живяла съм в доста малко село и европейският метод на живот, Германия, беше напълно ново за мен. Чувствах се като извънземна “, спомня си Елена.

Майкъл Хойер, преподавател по спорт, вижда гения ѝ. Той вижда, че Елена Кравцов е като риба във водата. И стартира да се занимава с плуване през 2009 година.

През 2012 година взе участие на Параолимпийските игри в Лондон, като тинейджърка, спечелвайки сребро за Германия на 18 години. Тя победи с първата си международна купа година по-късно. През 2016 година слага международен връх в обичаната си дисциплинираност 100 м бруст. Успехите ѝ притеглят вниманието и опцията да пробие в този спорт.

„ Преди не бях толкоз известна, въпреки да имах върхове, само че беше доста значимо Playboy да направи това питане към мен за фотосите. Аз съм първият човек с увреждания, който е на корицата. Това беше стъпката, посредством която демонстрирах на всички момчета по света, че хората с увреждания са същите като тези без увреждания “, показа Елена.

Немската корица на Playboy с Елена Кравцов, без опрощение, е в действителност еротична и провокира огромно неспокойствие. Снимката ѝ се появява през октомври 2020 година. Критиките също не я подминават.

„ Исках да покажа, че хората с увреждания са същите като всички останали. Искаме същия късмет да живеем, да обичаме себе си, без значение от увреждането “, сподели още плувкинята.

Не всички са съгласни. Родителите на Елена Кравцов, които още веднъж живеят в дребното село в Казахстан, намират разликата с разбиранията на поколенията за прекомерно огромна. Баща ѝ стопира да ѝ приказва.

По средата на дистанцията на 100 метра бруст на Параолимпиадата в Токио на 1 септември 2021 година Елена Кравцов усеща, че нещо не е наред.

„ Точно преди обръщането на 50 метра усетих, че нещо не както би трябвало. Може би някой се е обърнал преди мен. Може би Ребека “, спомня си Елена.

Ребека Редфърн в действителност е по-бърза в този миг от нея. Елена Кравцов усеща по какъв начин фантазията ѝ за злато от Параолимпиадата още веднъж ѝ се изплъзва. Както се случва през 2016 година в Рио де Жанейро, когато приключва пета.

„ Трябваше да попитам един доброволец в Токио край басейна, с цел да ми каже какъв брой е времето ми. След това осъзнах, че съм победила. Беше доста прочувствен миг за мен. Дадох доста жертви за този орден, по тази причина бях най-щастливото момиче на света “, показа още състезателката по плуване.



По време на надпреварите усеща главоболие, само че едвам след края на конкуренцията дружно със своя избраник Филип стига до ядрено-магнитен резонанс. Снимките са безапелационни – мозъчен израстък. Вече са купили брачните халки.

„ Бях толкоз щастлива, а по-късно, в идната секунда се почувствах изцяло унищожена. Всичко прелестно изчезна “, разяснява тя.

Следва интервенция, химиотерапия, лъчетерапия. Интервюто пред BBC Sport е прекратено от последното, за благополучие, оптимистично позвъняване от лекаря ѝ.

Елена Кравцов е на 28 години през днешния ден. Тренира, към момента се състезава. Също толкоз непоколебима е в разбиранията си към спорта и живота. Предстои ѝ международно състезание през юни в Португалия, a Париж 2024 е зад ъгъла.

„ Един от първите ми въпроси след мозъчната интервенция беше какъв брой скоро мога да упражнявам още веднъж. Това е едно от най-важните неща в живота: да имаш цел, вместо да си стоиш у дома, да мислиш за всички ужасни неща “, споделя визията си за живота тя.

Вместо това, Елена Кравцов продължава да преследва новите си хоризонти и да се опълчва на предразсъдъците.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР