Елена АЛЕКОВАБиография на човечеството на Иван Митев е необикновена книга.

...
Елена АЛЕКОВАБиография на човечеството на Иван Митев е необикновена книга.
Коментари Харесай

Старинният файтон гостува в Хасково

Елена АЛЕКОВА

" Биография на човечеството " на Иван Митев е невероятна книга. Сплав сред история и литература, прозаичност и лирика, теоретичен етюд и повествования. Без съставените елементи на другите опозиции взаимно да се нараняват, отстраняват, обезсмислят. Напротив - допълват се. И взаимно се акцентират. Но до момента в който схванеш това, минаваш през тествания читателски. Започваш да четеш да вземем за пример и малко по-късно недоумяваш: " Но какво става? Какво е това? ". Защото от чисто изложение се прехвърляш на нещо като встъпление в теоретичен текст и стигаш до възникването на Земята през методите и инструментите на другите науки, занимаващи се с това - геология, палеонтология, палеозоология, палеоботаника, антропология, петрография, минералогия, тектоника, стратиграфия и доста други... Същевременно някаква невидима мощ те някак увлича, превзема и те завърта - в някакви шемети ли, водовърти ли, сънища ли, - и те принуждава да четеш. И колкото и да искаш да се отскубнеш - невероятно е.

Такъв е и създателят. Необикновен. Обладан, както и неговите другари, разпръснати по света, от " извечното предпочитание на индивида да счупи оковите към духа си ". С еднообразно внимание докосвал вълшебен бистър череп и носил премръзнала змия през безкрайна кална равнища, с цел да я избави. С един и същи боязън надигал халбата с пилзенски праздрой и протягал ръка към парченце огнен опал, светнало пред очите му.

Иван Митев. Сплав от просвета и мистичност, камъни и звезди, столетия и светове. И от нещо неуловимо, изплъзващо се от избрания и думи, само че действително съществуващо, проникващо вдън живота, делника ни и може би оттатък. Той, а към това и те - брачната половинка му Гергана и синът им Дарин, съгласно както написа на корицата откъм гърба, " кореспондират с другари от цялата планета, с които ги свързва светлият взор към живота ". Радвам се, че стартира и нашата преписка. Надявам се в бъдеще да продължи.

НЛС " Старинният файтон " гостува в Хасково, където дружно с община Хасково, Народно читалище " Заря - 1858 година " и Клуба на дейците на културата провеждат премиера на книгата " Биография на човечеството " на Иван Митев. Слово - доктор Елена Алекова. Авторски рецитал. Водеща - Ели Видева. Премиерата е на 24 март от 18 ч. в камерната зала на читалището.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР