Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ е възстановено изцяло и се осъществява

...
Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ е възстановено изцяло и се осъществява
Коментари Харесай

Беларус: Осигуряваме електрозахранването на Чернобилската АЕЦ


Електрозахранването на Чернобилската АЕЦ е възобновено напълно и се реализира от прилежаща Беларус. Това оповестиха през днешния ден в Телеграм управляващите на беларуската Гомелска област, като се позоваха на енергийното министерство, съобщи Франс прес.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2635
Нивото на радиацията в обекта през днешния ден е " устойчиво ", показва още министерството в официално съобщение.

Електрозахранването на централата, ситуирана в Украйна, покрай границата с Беларус, и паднала в ръцете на съветските войски на 24 февруари, към този момент бе прекратено предходната седмица и възобновено в неделя.

В понеделник обаче украинският оператор Укренерго упрекна съветската войска, че още веднъж е прекъснала тока на обекта, като е развалила захранващ го кабел с високо напрежение.

Вечерта Международната организация за атомна сила (МААЕ) съобщи в Туитър, че е получила от Украйна данни, съгласно които външното електрозахранване на АЕЦ е било възобновено денем, откакто кабелът е бил развален от " окупационните сили ". 

Персоналът е възобновил дейностите, ориентирани към ново включване на централата към електрическата мрежа, посочи МААЕ.

След нуклеарната злополука в Чернобил през 1986 година, когато избухна един от реакторите на Чернобилската АЕЦ, останалите три последователно бяха изключени, само че обектът към момента се нуждае от ток за изстудяване на басейна, в който се съхраняват 20 000 горивни касети.

С оглед изтеклото време след случая през 1986 година " температурното натоварване на басейна и размерът на водата за изстудяване са задоволителни за ефикасно отклоняване на топлината без електричество ", гласи оценка на МААЕ от 9 март. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР