Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в

...
Електротехниката и електрониката са на първо място по износ в
Коментари Харесай

Електротехниката и електрониката на първо място по износ у нас

Електротехниката и електрониката са преди всичко по експорт в България. Стойността на износа на сектора за 2018 година доближава близо 7 милиарда лева или малко над 12% от общия експорт, който страната ни е осъществила. Това демонстрират данните на Националния статистически институт и на Българската асоциация по електротехника и електроника.

От 2007 година до края на предходната година това е секторът с най-значителен напредък в износа, като за интервала той се е нараснал 4 пъти. В самото начало общата му стойност е била над 1,5 милиарда лева, а в края на 2018 година доближава 6,963 милиарда лева Така за 11 години последователно съумява да измести износа на минерални горива, мед и медни произведения, дрехи и от пето място се е изкачва до първо.

Най-големият пазар на бранша е Германия, за която се изнасят 20% от общия износ. Като от 2016 година страната ни изнася за водещата стопанска система на Европейски Съюз повече артикули на електротехниката и електрониката, в сравнение с внася. За предходната година България е експортирала към Германия артикули от бранша за над 1,1 милиарда лева Сред тях водещи са хладилници, електрически апарати, кабелни форми за коли, електрически табла, пултове, панели, конзоли и други
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР