„Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), част от групата на EVN България,

...
„Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг), част от групата на EVN България,
Коментари Харесай

ЕVN влага 11,6 милиона лева в най-модерната електрическа подстанция в Пловдив


„ Електроразпределение Юг “ (ЕР Юг), част от групата на EVN България, започва построяването на едно от най-модерните енергийни уреди в България – електрическа подстанция „ Евмолпия “.

Символичната първа копка на оборудването, което ще обезпечи нужния енергиен потенциал за развиването на източната и централна част на Пловдив, беше дадена от Робърт Дик, районен управител на EVN за България, Карл Денк, ръководител на Съвета на шефовете на ЕР Юг, Иван Тотев, кмет на община Пловдив, Теменужка Петкова, министър на енергетиката, Н. Пр. Андреа Вике, дипломат на Република Австрия и Здравко Димитров, регионален шеф на област Пловдив.

Робърт Дик съобщи: „ Инвестицията в подстанцията е единствено част от плануваните за идващите няколко години вложения, които възлизат на 40 млн. лева Те включват с изключение на подстанция „ Евмолпия “, също и нов диспечерски център, нови котли в EVN Топлофикация и здания. За EVN е значимо като дълготраен вложител да може да подсигури енергийното, а оттова и икономическото развиване на Пловдив и на останалите области, които обслужва. “

Министър Петкова съобщи: „ Поздравявам EVN за тази инвестиция в сигурността за снабдяването на Пловдив. Поздравявам ги и за актуалните технологии, които ще бъдат вложени в новата подстанция. Това е знак за съществено отношение на EVN като вложител към жителите и гостите на Пловдив “.

На церемонията участваха още представители на локалната бизнес, просветителна, техническа и експертна общественост, на управлението на Енергийния систематичен оператор, на изпълнителите на плана и други.

EVN България влага в подстанция „ Евмолпия “ 11,6 милиона лв., с което вложенията на компанията за региона на Пловдив от 2005 година до момента надминават половин милиард лв. или 556 милион лв.. Така общите вложения на EVN за цяла Югоизточна България са към този момент над 1.6 милиарда лв..

Първоначално конфигурираната мощ на новата подстанция е 50 мегаволтампера (MVA) с опция да доближи 100 MVA. Тя ще бъде напълно от закрит вид като присъединението към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове, водещи към нея. Сградата ще е едноетажна с монолитна стоманобетонова структура и шумоизолация. Управлението, непрекъснатият надзор и мониторинг на подстанцията ще бъде непосредствено от страна на диспечерския център на EVN посредством телемеханика сходно на подстанция „ Царацово “.

Подстанция „ Евмолпия “, носеща едно от античните имена на Пловдив, ще бъде втората напълно новоизградена подстанция на EVN в Пловдив със период на разкриване 2020 година Първата такава подстанция на EVN беше построена през 2011 година в региона на село Царацово до входа на автомагистрала Тракия към Пловдив. Тя стана главен фактор за отварянето на нови производства и работни места заради опцията за присъединение и сигурност на мрежата.

Обхватът на деяние на подстанция ``Евмолпия`` е централната и източна част на гр. Пловдив, където през последните години се усили построяването на нови обекти, пораждащи нужда от обезпечаване на спомагателен потенциал на мрежата. С построяването на новото оборудване EVN за следващ път поддържа икономическото развиване на Пловдив и района.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР