Електронното издание Бъзфийд разпространи запис от разговор между ключов съветник

...
Електронното издание Бъзфийд разпространи запис от разговор между ключов съветник
Коментари Харесай

Запис уличава италиански вицепремиер в опит за тайно финансиране от Русия

Електронното издание " Бъзфийд " популяризира запис от диалог сред основен консултант на италианския вицепремиер Матео Салвини и други двама негови сътрудници с трима съветски представители, които уговарят проект за нелегално прекачване на средства от петролна договорка за милиарди към италианската партия " Лига " на Салвини, която взе участие в ръководството на Италия.
Срещата е извършена на 18 октомври м.г. в заведение в московския хотел " Метропол ". " Бъзфийд " разпознава единия от участниците в срещата като Джанлука Савоини, дълготраен съмишленик на Матео Салвини. В италиански медии той се загатва като " шерпа за Русия " на Салвини, показва изданието. Твърди се, че употребява своя фотография с Владимир Путин като аватар на профила си в WhatsApp. Тримата руснаци не могат да бъдат разпознати, само че от записа става ясно, че високопоставени фигури в Москва са наясно с предмета на срещата, отбелязва изданието. По същото време Салвини е в Москва, само че не взе участие в срещата в " Метропол ". Руснаците приказват за " вчерашната среща ", без да загатват участници в нея, два пъти един от тях акцентира, че ще осведоми " вицепремиера ", и загатват, че се надяват да получат " зелена светлина " от " господин Плигин " идната седмица.

Разговорът се води на британски език, записът продължава към час и половина. " Салвини е първият човек, който желае да промени цяла Европа ", споделя Савоини на записа. Той изрежда съдружници на " Лига " в Европа като " Алтернатива за Германия " и партията на Марина льо Пен във Франция и споделя: " Ние в действителност желаеме да създадем популярен съюз на тези партии, които са проруски ".

По създание тематика на диалога е договорка за продажба от страна на огромна съветска петролна компания на най-малко 3 млн. тона гориво за година на италианската петролна компания ЕНИ за 1.5 милиарда $. Продажбата ще става посредством медиатори, като продавачът ще предлага цени с отстъпка от към 65 млн. $, оповестява " Бъзфийд ", като се базира на калкулации, осъществени с специалисти и анализатори. " Просто е. Нашите политически хора възнамеряваха, че при 4 на 100 отстъпка 250 000 (метрични тона) плюс 250 000 месечно за една година могат да поддържат акцията ", споделя на 25-ата минута от диалога единият от тримата италианци.

От записа не излиза наяве дали договорката е осъществена и дали " Лига " е получила финансиране от Русия. Италианският закон не разрешава непознато финансиране на политическите партии. По времето на срещата дупка в закона разрешава дарения от чужденци, само че оптималната сума, която партия може да получи от чужбина, е единствено 100 000 евро. През януари т.г. обаче тази пробойна в закона е затворена, написа " Бъзфийд ". През февруари т.г. за срещата заяви италианското сп. " Еспресо ". Тогава и Салвини, и Савоини обявиха, че информацията за такава среща в Москва е " фикция ".

През май австрийският вицепремиер Хайнц-Кристиян Щрахе, водач на австрийската крайнодясна Партия на свободата, подаде оставка, откакто записи, публикувани от две немски медии, разкриха по какъв начин договаря за съветска финансова поддръжка за партията си против достъп до публични поръчки. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР