Електронни касови бележки ще заменят хартиените в големите търговски вериги,

...
Електронни касови бележки ще заменят хартиените в големите търговски вериги,
Коментари Харесай

Важна новина за касовите бележки, която касае всички търговци у нас

Електронни касови бележки ще заменят хартиените в огромните търговски вериги, които дават опция на клиентите да пазарят с карти за преданост или за отстъпки, оповестява.

Това стана ясно на следващото съвещание на работната група за внедряване на софтуерна фискализация. Промяната се поддържа от Националната организация за доходи, като в околните седмици Национална агенция за приходите ще разиска с бизнеса съответни текстове за изменение в законодателството.

Електронните касови бележки ще може да заменят хартиените в комерсиалните обекти, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите, регистриран в Национална агенция за приходите. Това ще бъде още един бонус за компаниите, които са вложили средства в подобен програмен продукт. Другото изискване за издаване на електронни фискални бонове е клиентът да може да бъде разпознат, с цел да ги получи на електронната си поща или на приложение на мобилния си телефон. Затова електронни касови бележки ще може да получават клиенти, които при извършване на покупки от даден магазин употребяват карта за преданост или за отстъпки.

Големите търговски вериги са подготвени да се възползват от опцията да дават електронни касови бележки. За клиентите също ще има преимущества. Хартиената касова записка елементарно може да бъде изгубена, а и избледнява с времето, а при покупка на артикули с гаранция е значимо тя да се пази няколко години.

Освен това, в случай че заплаща с безконтактна карта и получи електронна касова записка, клиентът действително няма да допира нищо при покупката, с изключение на самата стока и личната си банкова карта. Разбира се, по избор клиентът ще може да си вземе и хартиена касова записка. Най-удобно за потребителите ще бъде на касата да ги питат желаят ли хартиена записка или не.

Бензиностанциите, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите, също ще може да заменят хартиените касови бележки с електронни, в случай че клиентът употребява карта за отстъпки.

Продължава взаимната работа сред представители на Национална агенция за приходите и бизнеса по основаването на различен механизъм за отчитане на оборота от електронните магазини. Това е така наречен софтуерна фискализация, при която касовите апарати ще бъдат сменени със програмен продукт. Идеята е Национална агенция за приходите да създаде и поддържа програмен продукт, тъй че онлайн магазините да подават данни за оборота непосредствено към приходната организация.

Ако един търговец има обичаен магазин, само че си е направил и уебсайт за продажби, ще би трябвало да употребява обичаен касов уред за магазина, а за отчитане на онлайн продажбите ще може да подава данни непосредствено към Национална агенция за приходите. Това стана ясно на следващата среща сред хора от Национална агенция за приходите и бизнеса за разискване на софтуерната фискализация.

Използването на програмен продукт вместо касов уред ще бъде по избор за онлайн търговците. Но в случай че решат да преминат към вид за онлайн подаване на данни към Национална агенция за приходите, ще би трябвало да го употребяват при всички типове заплащания, които оферират на клиентите - банкови преводи, банкови карти, натрапен платеж, пощенски превод, в брой и т. н. Така с един програмен продукт ще регистрират всичките си доходи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР