Електронната идентификация е най-приоритетната задача. За всички хубави неща, които

...
Електронната идентификация е най-приоритетната задача. За всички хубави неща, които
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Идеята на електронното управление е държавата да не занимава гражданите със себе си

Електронната идентификация е най-приоритетната задача. За всички хубави неща, които жителите би трябвало да могат да вършат онлайн, те би трябвало да имат дипломиран електронен автограф или в някои случай ПИК на Национална агенция за приходите, само че той не работи за всичко. Трябва всички жители да имат елементарно и комфортно средство, а квалифицирания автограф не е комфортен. Те би трябвало просто да могат да влязат на уеб страницата на една администрация и да кажат " влез " с електронна идентификация, като натиснат един бутон на телефона си и да са вътре. Това съобщи пред Българска национална телевизия Божидар Божанов - министър на електронното ръководство.

Идеята на електронното ръководство е не просто да махнем едни гишета и да ги сменяем с тиктакане неведнъж по телефони или преносими компютри, а страната да не занимава жителите със себе си, разясни Божанов и акцентира главния резултат от електронното ръководство:

" Това е изгубено време за бизнеса, нерви, лимитира корупционния риск, колкото по-малко живи взаимоотношения има сред жителите, бизнеса и администрацията, толкоз по-малък е рисъкът от корупция ", сподели министър Божанов.

По отношение на предвижданите съкращения на администрацията той съобщи:

" Не чакаме да режем просто на парче, а би трябвало да забележим къде дефицита администрация, къде е прекомерно доста, да прелеем функционалности и задания. Администрацията в действителност приветства електронното ръководство, тъй като това улеснява и нейната работа ", изясни министър Божанов.

Всяка една административна услуга ще може да бъде заявявана по електронен път. Тя и сега на доктрина може и това в действителност е главно предизвикателство, сподели министърът.

Той добави, че някои неща могат да бъдат въведени бързо, със заповеди или вътрешни правила, като се обезпечи отпадането на едно или друго заявление. За трудовата брошура да вземем за пример би трябвало да бъдат основани нови регистри. Отпадането на стикери и наследник ваучър са бързи ограничения.

На места има потребност и от законови промени, които ще бъдат козметични – замяна на избрана дума.

Другите предпочитани цели са възбрана за подпечатването на документи. Печатът е пречка за действително електронно ръководство, сподели още Божидар Божанов.

Акцент се слага и върху входната точка за финансовите доклади. Няма потребност бизнесът да подава сходна информация на три места, а да се подава на едно място, откъдето администрациите да си ги разпределят, разясни министърът.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР