Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през

...
Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през
Коментари Харесай

Електронната бяла рецепта вече може да се издава и през мобилен телефон

Електронната бяла рецепта към този момент може да се издава и през мобилен телефон, стига съответният доктор да е конфигурирал новото приложение, създадено от „ Информационно обслужване “. То беше показано през днешния ден от управленията на здравното министерство и Министерството на електронното ръководство. Идеята е даден доктор да може да изписва електронна рецепта, когато не е пред компютър, само че има мобилно устройство в себе си.
Прочетете още
Приложението работи и към този момент има издадени предписания от него. То може да се употребява по едно и също време от няколко мобилни устройства, а съгласно здравния министър - Асен Меджидиев, ще бъде потребно и за системата на Спешната помощ.

„ Когато една кола за спешна помощ на „ Бърза помощ “ е на място, през таблетите или телефоните, с които те разполагат, по електронен път може да бъде изписан медикамента. Сега имаме няколко разновидността за изписване на рецепта. Лекарят употребява най-подходящия. Когато създадем дигитализацията в опазването на здравето, може би няма да има потребност към този момент да се изписват хартиени предписания “.

Приложението е налично в магазините на огромните оператори, изясни Ивайло Стойчев, представител на „ Информационно обслужване “.

„ След като то бъде изтеглено на телефон или на таблет се влиза в особено създаден портал, където се сканира един код. След това докторът към този момент няма потребност да влиза в този портал, няма потребност и от компютър. През мобилния си телефон може елементарно и бързо да изпише рецепта “, разясни Стойчев.

Изписаната рецепта отива в електронното досие на пациента и оттова е налична за аптеките, които могат да провиснал нужните медикаменти.

„ Пациентите могат да бъдат улеснен като рецептата се показа с тях по вайбър или по различен канал. Когато отидат в аптеката, те могат да получи бърз достъп до своите медикаменти “, добави той.

Според здравния министър доста от лекарите изписват електронни предписания сега. Данните на " Информационно обслужване " демонстрират, че от въвеждането на тази опция преди две години досега са издадени 25 хиляди бели електронни предписания. А дали повече електронни предписания ще понижат практиката за разпределяне на лекарства по лекарско наставление без показване на рецепта, здравният министър отговори по този начин:

„ Ние се стараем да създадем благоприятни условия на всеки един доктор да изписва електронна рецепта. Факт е това мобилно приложение, с което още повече ги улесняваме от всяка една точка да могат да изпишат рецепта. Това, че в някои от аптеките се дават лекарства без предписания не е проблем на лекарите “
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР