Електронна платформа предлага индивидуална психологическа оценка на учители и препоръки

...
Електронна платформа предлага индивидуална психологическа оценка на учители и препоръки
Коментари Харесай

Министерството на образованието ще следи професионалния стрес сред учителите

Електронна платформа предлага самостоятелна психическа оценка на учители и рекомендации за възстановяване на психическото положение. Електронният портал, създаден от Министерството на образованието в поддръжка на учителите съставлява въпросник за напрежението на работното място за последните 6 месеца и дефинира самостоятелното положение на всеки преподавател.
Прочетете още
Освен че дава информация за съответното положение, модулът предлага и съответни стъпки, за възстановяване тяхното здраве - като самостоятелни и групови техники, извършения, както и тактики за повишение психическата резистентност, написа NOVA.

Въпреки огромната отговорност, която носи за своите възпитаници, Дима Райкова споделя, че в професионалния си път не е усещала възприятие за прегаряне.

„ Със сигурност съм имала моменти, в които съм изпитвала напрежение и стрес. Просто самата работа на учителя е тъкмо в тази категория, в която това е неизбежно, тъй като един преподавател изключително на по-малките възпитаници, на процедура той взаимодейства със стотици хора - от една страна са децата, въпреки това са техните родители, фамилии ”, споделя Дима Райкова, начален преподавател в 51 СУ „ Елисавета Багрява ”.

За високото напрежение в учебната среда и нуждата от ограничения и политики за психологичното здраве на преподавателите приказват от дълго време и психолозите. А модулът е стъпка в вярната посока.

„ Резултатът, който се получава най-после, е с изключение на изложение на психическото ти положение, има и препратки какво да направиш, по какъв начин да постъпиш, кои извършения да направиш психически, с цел да се почувстваш по-добре ”, изясни Таня Милова, педагогичен консултант в учебното заведение.

„ Хубавото при модула, съгласно мен, е, че може да се прави от време на време през някакъв интервал от време, той дори по този начин самият модул е изработен за последните 6 месеца ”, споделя Дима Райкова.

Електронният портал за диагностика на професионалния стрес сплотява нужната информация във връзка с положенията, породени от напрежението на работното място.

„ В електронния портал имаме проби, които са създадени от теоретичен екип от Пловдивския университет. Това са професионални проби, които мерят факторите, които повлияват на учителите, тяхната резистентност във връзка с средата, в която са. Електронният портал е един многопластов инструмент за самостоятелна работа ”, изясни Полина Фетфова, шеф отдел „ Квалификация и кариерно развиване ”, МОН.

„ Ако имаме едни прегорели учители, на процедура те освен, че няма да са потребни за обществото - те стават нездравословни ”, счита Дима Райкова.

А резултатите - кои са факторите, които въздействат върху напрежението на учителите, ще бъдат подготвени през ноември.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР