Електромобилите водят класацията за влошено качество на превозните средства(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Качеството на автомобилите паднало с 11% за една година


Електромобилите „ водят ” класацията за влошено качество на транспортните средства
(снимка: CC0 Public Domain)

Липсата на чипове и проблемите във веригите за доставки се отразиха освен на цените на колите, само че и на тяхното качество. Според изследване на JD Power за моделите от 2022 година, оповестено тази седмица, качеството на новите транспортни средства е спаднало с 11% по отношение на предходната година, което е най-резкият спад, откогато компанията изследва пазара .

Проучването, данни от което разгласява The Verge, обгръща 84 165 притежатели и наематели на персонални транспортни средства, регистрирани от ноември 2021 година до февруари тази година. Отговорите съдържат информация за 33 разнообразни марки и 189 разнообразни модела коли.

Особено обилни спадове в качеството са регистрирани при производителите на електрически коли – Polestar би се класирала на последно място в класацията на JD Power с най-вече проблеми, а Tesla щеше да заеме седмо място в обратна посока. Но и двата автомобилни производителя остават отвън класирането, тъй като не дават отговор на някои от условията за рейтинг.
още по темата
Първото място по качество в рейтинга на JD Power заема марката Buick на GM, която има минимум проблеми, регистрирано на 100 автомобила. В същото време GM като цяло се отличава с най-хубаво качество измежду всички автомобилни производители – 9 от нейните коли са в класацията на най-хубавите. Второ и трето място заемат надлежно BMW и Hyundai с пет и три модела в рейтинга.

В актуалното изследване JD Power записва 226 казуса на 100 транспортни средства Tesla. Като цяло за всички електрически автомобили, като се изключи Tesla, междинният брой проблеми е 240 на 100 транспортни средства, което е по-малко от 251 през предходната година, защото в този момент излизат повече  EV модели на пазара.

Софтуерът продължава да бъде главен проблем за автомобилната промишленост, като 6 от 10 съществени казуса са свързани с информационно-развлекателните системи на автомобила. Много рецензии провокира работата на Apple CarPlay и Android Auto. По-конкретно, половината от всички интервюирани консуматори употребяват технологията CarPlay и оповестяват за по-малко проблеми от потребителите на Android Auto, които съставляват 17% от интервюираните.

По-широкото разбиране на безжичния CarPlay и Android Auto води до увеличение на проблемите със свързаността – от 4,9 казуса на 100 транспортни средства през 2021 година до 5,8 през 2022 година Изненадващо, вградените функционалности за различаване на глас не провокират недоволства от водачите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР