Електроенергийният системен оператор (ЕСО) регистрира още две соларни централи като

...
Електроенергийният системен оператор (ЕСО) регистрира още две соларни централи като
Коментари Харесай

ЕСО регистрира още две соларни централи като балансиращи мощности

Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО) записва още две слънчеви централи като балансиращи системата мощности. Това обявиха от оператора пред Economic.bg, откакто преди месец бе регистриран първият ВЕИ производител (ФЕЦ „ Разлог “ с обща конфигурирана мощ от 28 MW) като снабдител на балансиращи услуги за ръчно вторично контролиране на честотата и обменните мощности.
Нови контракти
Единият от новите регистрирани снабдители е  " Риал Стейтс " ЕООД с ФЕЦ " Риал Стейтс " (мощност 150 MW) край Пазарджик. Проверка в Търговския указател демонстрира, че компанията е благосъстоятелност на Гинка Върбакова, станала известна около опита да купи бизнеса на CEZ в България.

Другата нова балансираща мощ е на " Си Солар Енерджи " ЕООД с фотоволтаичната централа край Стара Загора " Терасол ", тя е с мощ 100 MW.

Предстои вписване и на първия вятърен парк като балансираща мощ. Договор ще бъде подписан с компанията " Ветроком " ЕООД с ВяЕЦ " Ветроком " край Бузлуджа, който е с мощ 71.5 MW и сполучливо е минала преквалификационните проби. ВяЕЦ-ът е вторият по величина вятърен парк в страната. Миналата година той беше продаден от швейцарския енергиен колос Alpiq на сдружението Renalfa – едноличен притежател на капитала на " Ветроком ".

Базирана в Австрия Renalfa е със седалище във Виена. Основната ѝ комерсиална активност е в областта на създаване, създаване и употреба на планове за възобновими енергийни източници в Централна и Източна Европа. Акционер в сдружението е медийният издател Иво Прокопиев.
ВЕИ за баланс на системата 
Регистрацията на ВЕИ производителите като снабдители на балансиращи услуги обезпечава на електроенергийния оператор повече разполагаеми аварийни мощности. Те ще спомогнат за балансиране на електроенергийната система както в интервали на остатък, по този начин и в интервали на дефицит при отпадане на огромни стандартни мощности, когато е разполагаем задоволителен примитивен енергиен запас във ВЕИ за балансиране в двете направления по отношение на комерсиалния им график.

Казано на елементарен език, това значи, че ЕСО ще може да диспечира тези мощности, т.е. ще може да лимитира тяхното произвеждане в избрани моменти. В някои случаи евентуално ще може да употребява и в допълнение произвеждане от тях, в случай че те имат капацитет да създават повече, в сравнение с инжектират в мрежата, заради самоограничаване, с цел да могат при потребност да дават спомагателен товар на ЕСО.

Компаниите производители, които са регистрирани като снабдители на услуги, ще оказват помощ и с контрола на честотата или с това да държат системата в синхрон, като за задачата ще получават в допълнение възнаграждение, каквото получават стандартните източници, с цел да дават същата услуга.

От ЕСО обясниха за Economic.bg, че и други ВЕИ производители могат да аплайват за снабдители на балансиращи услуги и при положение, че покриват условията, ще бъдат регистрирани и ще бъде подписан контракт с тях за даване на такива спомагателни услуги.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР