Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ подписа договор за изпълнение на широкомащабна

...
Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ подписа договор за изпълнение на широкомащабна
Коментари Харесай

ЕСО привлече близо 520 хил. лв. безвъзмездно финансиране за повишаване на енергийната ефективност


Електроенергийният систематичен оператор /ЕСО/ подписа контракт за осъществяване на широкомащабна стратегия по енергийна успеваемост с безплатна помощ от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020. Близо 520 хиляди лв. безплатно финансиране ще бъдат предоставени по програмата за използване на ограничения за енергийна успеваемост в 273 обекта на сдружението, което е 44% от допустимите разноски по плана, оповестиха от сдружението.

Програмата за енергийна успеваемост се базира на предложени в енергиен одит 274 енергоспестяващи ограничения, водещи до понижаване на крайното енергийно ползване на ЕСО с 5 085 654 kWh/годишно. Три съществени пакета от ограничения ще бъдат осъществени по плана.

Първият пакет е доставка и монтаж на нови високоефективни LED осветителни тела, нужни за цялостна рационализация и реорганизация на съществуващите системи за външно изкуствено осветяване в 273 подстанции в страната. Това ще докара до икономисване на сила в размер на 4 485 495 kWh/годишно и понижаване на излъчванията на парникови газове с 3 673,62 тона СО2 екв/год.

Вторият пакет включва доставка, монтаж и въвеждане в употреба на нова система за оползотворяване на отпадна топлота от съществуващи автотрансформатори в подстанция Пловдив за отопление на пет промишлени здания. Реализацията на мярката ще докара до икономисване на сила в размер на 612 399 kWh/годишно и понижаване на излъчванията на парникови газове с 218,75 тона СО2 екв/год.

Третият пакет е ориентиран към въвеждане и узаконяване на система за енергиен мениджмънт БДС EN ISO 50001/EN ISO 50001 за обезпечаване на резистентност на направените вложения и осъществяване на нови ограничения за енергийна успеваемост в сдружението.

По време на осъществяването на плана ще бъде прибавен и набор от ограничения за обезпечаване на визуализация и гласност на полученото финансиране от Европейски Съюз и на постигнатите резултати във връзка с енергийна успеваемост и понижаване излъчванията парникови газове.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР