Електроенергията произведена от нов реактор изграден на площадката в АЕЦ

...
Електроенергията произведена от нов реактор изграден на площадката в АЕЦ
Коментари Харесай

Токът от нов реактор в АЕЦ Козлодуй ще е по-евтин от този в Белене

Електроенергията създадена от нов реактор построен на площадката в АЕЦ "Козлодуй " би коствала по към 70 евро за мегаватчас, а от нуклеарна мощ в Белене – към 76 евро. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия енергийният специалист Иван Хиновски.
По думите му, построяването на нов енергоблок на единствената ни атомна централа ще може да стане много-по-лесно и бързо.
"Първата причина е, че площадката там има към този момент Оценка на въздействието върху околната среда (екоценка за влияние върху околната среда) и по този метод ще се спестят доста процедури, нужни за реализация на плана ", разясни той и добави, че там е в наличност и цялата нужна електропреносна инфраструктура, която липсва в Белене.
Хиновски добави още, че най-сетне би трябвало да се вземе решение за старта на новата нуклеарна мощ. Според него двата плана за Козлодуй и Белене са различни. Експертът счита обаче, че преди да тръгне реализацията на който ида е от тях от Европейската комисия ще ни питат къде ни е тактиката за съхраняването на нуклеарните боклуци, които ще се генерират при работата на оборудванията.
"Тепърва би трябвало да се реши въпросът къде ще е това вместилище и за вложенията за построяването му. Тази тематика е доста щекотлива и изисква да бъде сложена на необятно публично разискване ", счита той. Извозването на отработено нуклеарно гориво към Русия ни коства 30 млн. лева
Енергийният специалист Еленко Божков пък счита, че и двата нуклеарни плана са нужни на страната. "Трябва да се развиват и в Козлодуй, и в Белене. Добре е, че въпросът за нуклеарната енергетика се повдига още веднъж. Това дава опция да се направи самостоятелна експертиза за бъдещето на тези два плана от финансово-икономическа позиция. В тази тенденция се забавихме доста. По Зелената договорка и по Плана за възобновяване от България се желае да вземе решение за нуклеарната си енергетика ", сподели той. Според Божков при сегашните цени на тока на борсата, които са много над 120 лева за мегаватчас и двата плана ще са устойчиви.
Иван Хиновски добави, че измежду енергетиците няма съперници на построяването на нова нуклеарна мощ в страната, само че въпросът е къде да стане това, като разясни, че площадката в Козлодуй има доста преимущества, като даже незабавно за там може да стартира създаването на техническия план.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР