Eлектрифицирана ефективност. Гамата от задвижващи агрегати при новия Golf Variant

...
Eлектрифицирана ефективност. Гамата от задвижващи агрегати при новия Golf Variant
Коментари Харесай

Последните технологии на Volkswagen за новия Golf Variant

Eлектрифицирана успеваемост. Гамата от задвижващи елементи при новия Golf Variant ще включва мотори на бензин (TSI), дизел (TDI), естествен газ/метан (CNG) и mild хибридни разновидности на задвижване. Всички бензинови и дизелови мотори употребяват системи за непосредствено впръскване на гориво и наложително пълнене с турбокомпресор. След лансирането на пазара на всички мотори в гамата, диапазонът на мощността ще се простира от 66 кВт (90 к.с.) до 147 кВт (200 к.с.). За моделите с предно предаване е създадена и нова, високоефективна 6-степенна механична предавателна кутия, която разрешава в допълнение понижаване на излъчванията на CO2. Всички мотори в гамата на новия Golf Variant и Golf Alltrack дават отговор на условията на нормата за излъчвания Euro 6d-ISC FCM.

Бензинови мотори TSI. TSI моторите на новия Golf Variant са оборудвани с филтър за твърди частици и се оферират във разновидности с оптималната мощ 81 кВт (110 к.с.), 96 кВт (130 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.). Към тях през идната година ще се причисли и разновидността TGI на сбит природен газ.метен и мощ 96 кВт (130 к.с.). При версията с оптималната мощ 110 к.с. за първи път в Golf Variant се употребяват 1.0-литров трицилиндров двигатела, а при TSI моторите с мощ 130 к.с. и 150 к.с. става дума за 1,5-литрови мотори със система за интензивно ръководство на цилиндрите ACT (Active Cylinder Management). Всички мотори с мощ до 130 к.с. употребяват високоефективния работен цикъл на Милър (TSI Miller) и наложително пълнене с турбокомпресор с променлива геометрия VTG. В рамките на общоприетото съоръжение моторите TSI се оферират в композиция с 6-степенна механична предавателна кутия. Вариантите със 7-степенна трансмисия с два съединителя DSG са с мощ от 110 к.с. нагоре и употребяват mild хибриднo задвижванe eTSI с 48 V. Версия eTSI със 110 к.с. също се предлага за клиентите.

Mild хибридно задвижване eTSI. Версиите eTSI с бензинови мотори в състава на mild хибридни системи за задвижване се оферират за първи път в Golf Variant. Съчетанието от ремъчен стартер-генератор с 48 V, литиево-йонната акумулаторна батерия с 48 V и последното потомство авангардни, високоефективни TSI елементи обезпечава съвършена динамичност и по едно и също време с това спомага за доста понижаване на разхода на гориво. Вариантите с mild хибриднo задвижванe ще се оферират с равнища на мощ 81 кВт (110 к.с.), 96 кВт (130 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.), като всички eTSI версии разполагат с мощна рекуперативна функционалност за оползотворяване на непотребната сила при прекъсване. Електрическата система напрегнато 48 V дава и опция за придвижване по инерция при изцяло изключен мотор с вътрешно горене. Пълното му разединение благодарение на 7-степенна трансмисия с два съединителя DSG снижава в допълнение съпротивлението и спомага за икономията на гориво. Рестартирането на мотора при mild хибридната система с 48 V е доста по-удобно, а версиите eTSI се отличават и с извънредно добра динамичност при тръгване с помощта на опцията за прибавяне на спомагателен въртящ миг посредством електрическата „ boost” функционалност.

Системата напрегнато 48 V се употребява в границите на силовия тракт в допълнение към общоприетата бордова мрежа напрегнато 12 V в автомобила. Със своите проводници със относително малко сечение (и надлежно ниско тегло на кабелните връзки), системата разрешава преноса на огромни количества електрическа енергия, с което спомага за по-ефективен развой на рекуперация при понижаване на скоростта и прекъсване. Съхраняваната в литиево-йонната акумулаторна батерия с 48 V сила се употребява както за зареждането на бордовата електромрежа с 12 V и свързните с нея потребители в автомобила, по този начин и за задвижване на ремъчния стартер-генератор с 48 V на mild-хибридната система. Той на собствен ред съвместява функциите на алтернатор, запалител и дребен, лек тягов електродвигател, който за малко, само че неотложно и дейно усилва въртящия миг при тръгване. Тягата на елемента се предава посредством ремъчната предавка. Стартер-генераторът се употребява и за съвсем неусетното пускане на мотора с вътрешно горене, който по време на придвижване остава изключен постоянно и толкоз дълго, колкото е допустимо.

Дизелови мотори TDI. Турбодизеловите мотори с непосредствено впръскване на новия Golf Variant са създадени неотдавна от инженерите на Volkswagen. Двата 2,0-литрови TDI елемента се оферират във версии с оптималната мощ 85 кВт (115 к.с.) и 110 кВт (150 к.с.) и могат да се поръчат в композиция както с механична предавателна кутия, по този начин и с DSG трансмисия. За Golf Alltrack Volkswagen ще предложи и TDI елемент с мощ 147 кВт (200 к.с.), комбиниран общоприетоо със 7-степенната DSG трансмисия с два съединителя.

Ефективността на TDI моторите е доста усъвършенствана за понижаване на излъчванията на CO2 при по едно и също време възстановяване на пъргавината и динамичните индикатори. Благодарение на новата SCR система за селективна редукция с двукратно впръскване (Тwin dosing) на добавката AdBlue®, излъчванията на NOx са доста понижени. При нея се употребяват два поредно ситуирани в изпускателната система SCR катализатора, всеки от които разполага с настрана устройство за впръскване на добавката AdBlue®. Първият SCR катализатор е ситуиран покрай мотора и доближава оптималната си работна температура малко след пускане, което спомага за извънредно бързо намаляване на излъчванията на NOx. Разположението му наоколо до мотора е от изгода и при режими на придвижване с ниско натоварване. Вторият SCR катализатор е по-назад в изпускателния тракт и е инсталиран в долната част на каросерията на автомобила. Поради по-голямото разстояние до мотора, температурата на потока от газове на входа на втория катализатор може да бъде с до 100° C по-ниска и вследствие на това SCR катализаторът е изключително ефикасен в режим на високо натоварване – придвижване с висока скорост на автомагистрала или изтегляне на прикачни товари. Така без значение от режима на работа на мотора, двойното дозиране на добавката AdBlue® подсигурява, че един от двата SCR катализатора постоянно работи в оптималния за него температурен диапазон. Това на собствен ред покачва успеваемостта на процеса на следваща обработка на азотните окиси, при която те се трансформират в изцяло безопасен азот и водна пара.

Преглед на задвижващите системи, които се оферират от момента на пазарната премиера

1.0 TSI/eTSI с мощ 81 кВт и DSG трансмисия. Версията 1.0 eTSI със 110 к.с. се задвижва от трицилиндров бензинов мотор със система за наложително пълнене с турбокомпресор, комбиниран със 7-степенна DSG трансмисия (DQ200). Той разполага със същата оптималната мощ от 81 кВт като стандартната версия TSI със същата мощ, само че при последната не се употребява mild-хибридна технология с 48 V. DSG версията е налична за клиентите на модела. Максималният въртящ миг от 200 Нм също е еднакъв с този на TSI и е разполагаем в диапазона от 2000 до 3000 об/мин. Golf Variant 1.0 eTSI форсира от 0 до 100 км/ч за 10,6 секунди и реализира оптималната скорост от 202 км/ч, а комбинираният разход на гориво (NEDC) от 4,5 до 4,3 л/100 км при тази версия е доста невисок.

Бензиновата атака е допълнена от към този момент познатите от хечбек версията 1,5-литрови мотори със система за интензивно ръководство на цилиндрите ACT (Active Cylinder Management) с мощ 130 к.с. и 150 к.с. Вариантите със 7-степенна трансмисия с два съединителя DSG употребяват mild хибриднo задвижванe eTSI с 48 V.

2.0 TDI с мощ 85 кВт. С оптималната си мощ от 115 к.с., TDI е един от най-екологичните мотори в своя клас в международен мащаб с помощта на системата за двойно впръскване (Тwin dosing) на добавката AdBlue®. Грижата за околната среда е съчетана и с превъзходни динамични характерности – освен това равнище на мощността Golf Variant 2.0 TDI с 6-степенна механична предавателна кутия реализира оптималната скорост от 202 км/ч, а ускорението до 100 км/ч лишава 10,5 секунди. Съществен принос за удобното и динамично държание на модела има и високият оптимален въртящ миг на TDI елемента от 300 Нм (от 1 600 до 2 500 об/мин). Четирицилиндровият турбодвигател реализира оптималната си мощ сред 3 250 и 4 000 об/мин, а комбинираната стойност на разхода на гориво съгласно стандарта NEDC е сред 4,0 и 3,9 л/100 км.

2.0 TDI с мощ 110 кВт и DSG трансмисия. Максималната мощ от 150 к.с. при TDI мотора на Golf Variant се реализира сред 3500 и 4000 об/мин, като при тази версия на мощността 7-степенната DSG е част от общоприетото съоръжение от момента на пазарната премиера. Впечатляващият оптимален въртящ миг от 360 Нм се реализира в диапазона сред 1600 и 2750 об/мин. Също както и версията TDI с мощ 115 к.с., версията със 150 к.с. употребява система за двойно впръскване на добавката AdBlue® (Тwin dosing). Golf Variant 2.0 TSI DSG доближава оптималната скорост от 223 км/ч и се форсира от място до 100 км/ч единствено за 8,7 секунди, а комбинираният разход на гориво (NEDC) при него е сред 4,1 и 4,0 л/100 км.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР