Електрическото захранване на атомната централа Чернобил и нейните системи и

...
Електрическото захранване на атомната централа Чернобил и нейните системи и
Коментари Харесай

Спряха захранването на АЕЦ “Чернобил”

Електрическото зареждане на атомната централа Чернобил и нейните системи и съоръжение за сигурност са изцяло изключени поради съветските военни дейности, разгласи украинският енергооператор “Укренерго”, съобщи Франс прес.

“Централата Чернобил беше изцяло изключена от електрическата мрежа поради военните дейности на съветския окупатор. Обектът няма повече електрическо захранване”, споделя операторът на страницата си във Фейсбук.

“Офанзивата беше в ход и не беше допустимо да се възстановят електроснабдителните линии”, добавя операторът.

В Чернобил има реактори, които към този момент не са в приложимост и съоръжения за депозиране на нуклеарни боклуци.

Във вторник Международната организация за атомна сила сподели, че  дистанционното предаване на данните от системите за надзор, конфигурирани в Чернобил, е прекъснало. Агенцията визираше камерите и други средства, ситуирани от нея в Чернобил в границите на нейната задача за контрол на нуклеарните стратегии по света.

Над 200 техници и охранители са блокирани в Чернобил и към този момент 13 ден без спиране под съветско наблюдаване. МААЕ изиска от Русия да позволи на чиновниците да се сменят, да им се дават почивки и да има открито работно време, което е от значително значение за сигурността на обекта.

“Силно смутен съм от сложната и стресираща обстановка, в която се намира личният състав на централата в Чернобил и от евентуалните опасности, които това носи за нуклеарната сигурност”, предизвести шефът на МААЕ Рафаел Гроси.Той предложи на няколко пъти да посети Украйна за определяне на договорна рамка, която ще подсигурява сигурността на нуклеарните обекти по време на спора. Това е първи спор, който се развихря в страна, която има огромна нуклеарна стратегия.

Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко съобщи, че украинските управляващи не знаят какво се случват в Чернобилската централа, съобщи Ройтерс.

Той добави, че Украйна няма надзор и над протичащото се в Запорожката нуклеарна централа, която също беше завладяна от съветските сили и където се счита, че са ситуирани 400 съветски военнослужещи.

Същевременно украинската държавна нуклеарна компания “Енергоатом” съобщи, че радиоактивни вещества биха могли да изтекат от Чернобил, тъй като след спиране на зареждането с ток, там не може да се охлажда отработеното нуклеарно гориво, съобщи Ройтерс.

В сряд говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия е взела под надзор редица нуклеарни обекти в Украйна, с цел да не допусне нуклеарна провокация от страна на украинските бойци, защото опасност за това действително съществува, съобщи ТАСС.

Захарова твърди още, че контролът на обстановката в Чернобил в този момент се реализира взаимно от съветските военнослужещи, украинските експерти и националната армия на Украйна.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР