Електрическия минибус Karsan мина през София © Столична община София

...
Електрическия минибус Karsan мина през София © Столична община София
Коментари Харесай

София пуска довеждащ транспорт до новия лъч на метрото през есента

Електрическия минибус Karsan мина през София

© Столична община София ще търси снабдител на 30 броя електрически дребни рейсове, които да извършват ролята на довеждащ превоз до метрото. Той ще бъде въведен в началото в кварталите " Овча купел " и " Горна баня " и ще обслужва новопостроените спирки от третия метродиаметър ( " Горна баня " – кв. " Левски " ), който ще проработи през есента. Това стана ясно след извършени проби в София на електрически минибус Karsan от турския производител Jest Electric. Информацията беше обявена през профила на кмета Йорданка Фандъкова и беше доказана пред " Капитал " от зам.-кмета по превоз и финанси Дончо Барбалов. Той заяви още, че при решение на Столичния общински съвет довеждащият превоз може да е безвъзмезден или по тъкмо ще може да се употребява с билет или карта за метрото.

Шестметровият минибус на Karsan минава през София на връщане от Мюнхен, където също са провеждани проби, изясни Барбалов. София ще разгласи социална поръчка за доставка на 30 е-буса с сходни габарити плюс 22 електрически рейса с дължина 8-9 метра за общо 30 млн. лева За тях се кандидатства по стратегия " Околна среда " – по оста за по-чист градски превоз в общини с замърсен въздух. Апликационната форма беше утвърдена от Столичен общински съвет предходната седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Директорът на общинското сдружение " Столичен автотранспорт " разгласи по време на тестванията, че търгът за 30-те минибуса ще тръгне до два месеца. " Надяваме се да се явят съществени участници ", разясниха от Столична община. Е-бусове с сходни габарити се създават от Jest Electric в Бурса, само че и от чешката компания SOR, унгарската Ikarus и други Използването на 6-метрови минибуси се постанова поради тесните улици в някои квартали, където по-големи просто не могат да минат, изясни зам.-кметът по превоз.

Отделно от дребните рейсове, които ще бъдат на акумулатори (от вида бавнозарядни), общината ще разгласи търг и за 30 броя бързозарядни единични рейсове. Те са настрана от към този момент контрактуваните и финансирани посредством заем 15 бързозарядни рейса (с алтернатива за закупуване на още 15), които ще се включат в градския превоз на столицата през есента.

Без разискване

От организацията " Спаси София " настояха реорганизацията на превоза и довозващите линии да се обсъдят с жителите, а не да се вземат решение от служители. Според тях 6-метровите турски Karsan с девет седящи места и потенциал към 20 души не са подобаващи за квартал като " Овча купел ". Според общината обаче късите минибуси са единственият вид за тесни улици в някои презастроени квартали.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР