Електрическите велосипеди са в центъра на дискусиите за бъдещата градска

...
Електрическите велосипеди са в центъра на дискусиите за бъдещата градска
Коментари Харесай


Електрическите велосипеди са в центъра на


Електрическите колела са в центъра на полемиките за бъдещата градска подвижност
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-популярното електрическо транспортно средство от позиция на продажби през днешния ден вероятно не е електрическата кола, нито електрическият камион – това е електрическият велосипед. Една нова статистика разкри, че през 2020 година в Съединени американски щати са продадени 210 000 електрически коли, само че над два пъти повече е-велосипеди: 500 000. Дори и в Европа, където колелото е много по-популярно, електрическите модели се радват на огромен интерес.

Пандемията даде подтик на този интерес. Колелото е чудесна форма на превоз, който дава самостоятелност и държи индивида надалеч от блъсканицата на градските рейсове, а в това време когато са електрифицирани, тези транспортни средства разрешават да пристигнеш на работа изсъхнал и чист.

Факт е, че има известна наклонност за подбив към „ чистотата ” на колоезденето – концепцията, че каращите е-велосипеди са някак си мързеливи измамници. Но това ни минимум не може да е фактор за тези, които изминават дълги дистанции от и до работа, изключително в случай че пътят не е идеално еднакъв, или човек не е в най-върхова спортна форма. А множеството хора попадат в най-малко една от тези три условности.

Днес електрическите колела са в центъра на полемиките за бъдещата градска подвижност. Те са метод за евентуално освобождение на скъпо улично пространство. Паркирането им изисква надалеч по-малко място. Намаляват потреблението на сила и сигурно понижават фрапантно нездравословните излъчвания – изключително по време на личното си придвижване (все отново производството е обвързвано с известно обособяване на нездравословни емисии).
още по темата
Всичко това, в комбиниране с възходящия интерес на потребителите към този момент поражда и разнообразни модификации и вариации, които имат за задача да обезпечат повече комфорт. На пазара се оферират покрити е-велосипеди за отбрана от дъжд, карго е-велосипеди, автоматизирани системи за стабилизиране в помощ на по-възрастните колоездачи. Има триколесни и дори четириколесни разновидности, които са сходни на дребни картове и возят доста удобно.

Според компанията за пазарни изследвания NPD Group, пандемията е помогнала за увеличение на продажбите на е-велосипеди със 145% от 2019 до 2020 година, повече от двойно повече от обичайните колела.

Анализаторите в промишлеността чакат този растеж да продължи. Доклад на Business Research Company демонстрира, че световният пазар на е-велосипеди нараства от 32,5 милиарда $ предходната година до 53 милиарда $ до 2025 година, което прави годишен растеж от 9,9%. Дори в Европа, наситена с колела, продажбите на електрически колелета са скочили с 23% през 2019 година А Deloitte чака 300 милиона е-велосипеди по улиците по света до 2023 година Това са доста колела, доста акумулатори и доста спестена мускулна мощ!

Технически има най-различни разновидности от позиция на вграждането на електромоторите и предаването на въртящия миг, както и вграждането на батерията. Някои вграждат акумулаторите в рамката толкоз елегантно, че е мъчно да се разбере въобще, че има каквато и да е система за автоматизация или самостоятелно придвижване. Колелетата наподобяват елегантно и по нищо не проличава, че са електрифицирани.

Паралелно с това се следи и нараснал интерес към „ електрифицираните ” колела. На пазара се продават от ден на ден и по-различни модули за „ направи си самичък ” моторизиране на съществуващи елементарни колелета. Те, несъмнено, допускат прочут компромис. Едно от неудобствата е боравенето с една-единствена „ скорост ” – това може да е добре при придвижване по равно, само че при катерене по възвишения не е доста уместно. Друг фактор е съобразяването с електромотора, който задвижва колелото – той може да направи сложна промяната на гума при положение на потребност.

Най-голямото стеснение за водачите на електрически колела си остава нарасналото тегло. Няколко кг допълнително не се усещат, когато се движиш с помощ от електромотора, само че в случай че се стигне до изчерпването на батериите, въртенето на педалите на по-тежкия велосипед става мъчно. Затруднение е и качването и преместването на електрическия велосипед по стълбища, подлези и места, където по една или друга причина той не може да се движи на личен ход. При прохладно време и нанагорнище по нанагорнища това в допълнение тегло също съставлява проблем.

Независимо от това е-велосипедите ще продължат да набират скорост като пазар и даже към този момент е налице известно „ сегментиране ” на пазара. Условно се приказва за класове, като в общия случай се имат поради няколко равнища на електрификация и автоматизация:

Това, което следва във връзка с е-велосипедите, е развиването на инфраструктурата – най-много от позиция на опциите за зареждане отвън крайните дестинации. В момента се създават разнообразни технологии и системи за зареждане, в това число и такива, които се вграждат в настилката за индукционно зареждане на транспортните средства по време на придвижване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР