Електрическите тротинетки се появиха в София в момент, в който

...
Електрическите тротинетки се появиха в София в момент, в който
Коментари Харесай

Ще решат ли проблемите на София електрическите тротинетки?

Електрическите тротинетки се появиха в София в миг, в който недоволството от увеличващия се трафик и замърсяването на въздуха ескалира. Новата за България опция за напредване не може да реши всички проблеми в столицата, само че провокира неспокойствие у потребителите, които желаеха да опитат нещо ново, както и рецензии, свързани с регулацията и сигурността на придвижването.

Ако през първата половина на 2019 година чувахме от ден на ден клюки, че няколко компании имат вкус към навлизането на този пазар у нас, то през второто полугодие всичко това се сбъдна. Така по столичните улици се появиха Lime, Hobo и Brum.

Началото даде американският състезател Lime, който към този момент беше във фаза на агресия в Европа. Той стъпи у нас през август с общо 150 електрически тротинетки. Само месец по-късно още две компании навлязоха на пазара - българската Hobo и Brum, която употребява платформата на американската компания Bird.

Бърза равносметка


Предвид късия интервал, в който фирмите имаха опцията да тестват услугата си в София, и трите показват, че са удовлетворени от постигнатото през 2019 година

“Въз основа на актуалното ни наличие в Европа, София се открои като град с значимо географско местонахождение и огромен капацитет с помощта на подема на различната градска подвижност. Инвестициите ни в България ще поддържат продължителния напредък и разрастването ни в Източна Европа ”, разяснява новият действен управител на Lime у нас Петко Анчев.

По думите на Йордан Георгиев, който управлява Brum Scooters, тротинетките са се възприели добре от потребителите. “За страдание, не успяхме да организираме по-ранно стартиране на тротинетките, с цел да забележим развиването на бизнеса през летния сезон и за по-добра преценка ще се наложи да изчакаме 2020 година ”, уточни той в изявление за Investor.bg.

За Hobo триумфът от 2019 година се мери в доказването, че услугата е конкурентоспособна на локалния пазар. По думите на създателя на компанията и неин изпълнителен шеф Теодор Рачев фокусът е бил и върху построяването на име на предан сътрудник, сполучливото стратегическо съдействие със Столична община и с разнообразни частни бизнеси.

Досега Hobo може да се похвали с петцифрен брой пътувания със междинна дълготрайност 10,5 минути в делнични дни и до 16 минути през почивните дни. Средните стойности за дължина на пътешестване са 1,4 км, а през събота и неделя цифрата пораства с 20%, разяснява Рачев. От старта си в София до през днешния ден Brum има близо 30 хиляди карания, а по-голямата част от тях са за не повече от 10-15 минути. От Lime пък се похвалиха, че към този момент имад над 100 хиляди пътувания със приблизително изминато разстояние на пътешестване от 1,28 км.

Предизвикателствата


Ръководителите на трите компании са единомислещи, че огромното предизвикателство за тях е да трансформират усещанията на потребителите и да наложат електрическите скутери като желан метод за напредване.

Според Йордан Георгиев от Brum сигурността и културата на каране също се открояват като проблем. В тази връзка трите оператора, които демонстрират предпочитание за общо развиване на пазара, си сътрудничат в редица направления, в това число неотдавна пуснаха особено видео, което демонстрира по какъв начин безвредно да се ръководят тротинетките в градска среда.

Не на последно място в листата с провокации остават кражбите. “Кражбите също са неприятно предизвикателство. За благополучие съумяваме да хванем съвсем всички крадци с помощта на полицията, която реагира доста бързо и дейно на всички наши сигнали. В резултат от това кражбите от старта до момента са фрапантно намалели, само че това е реализирано с доста труд, доста часове прекарани по районните ръководства и в резултат на значителен брой хора, против които към този момент водим каузи ”, разяснява Георгиев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР