Електрическите коли са все по-популярни, но си остават скъпи. Заслужава

...
Електрическите коли са все по-популярни, но си остават скъпи. Заслужава
Коментари Харесай

Да смениш двигателя с вътрешно горене с електрически. Струва ли си?


Електрическите коли са все по-популярни, само че си остават скъпи. Заслужава ли си общоприети бензинови или дизелови коли да бъдат преоборудвани по този начин, че да се движат с електричество? Как става това?

" Преобразуването на дизелови рейсове в електрически е освен впечатляващо от технологична позиция, само че и нещо доста свястно и потребно за всички ", споделя шефът на компания " Elerra " от немския град Ерфурт Ханс-Георг Херб. Тя се е специализирала в „ Изглежда просто, само че в действителност е високотехнологична активност ", прибавя той.

С електрическа енергия е по-евтино

В взаимозависимост от потенциала на батерията, преоборудването излиза сред 300 и 340 хиляди евро за рейс. Но си заслужава, защото един нов електрически рейс коства двойно повече, твърди Херб.

Ханс-Георг Херб преобразува авто мотор

Интересът към трансформирането на остарели рейсове и превръщането им в електрически съгласно нормите на Европейски Съюз е голям. Шефът на компанията от Ерфурт се надява през идната година да преоборудват сред 60 и 70 дизелови рейса, а през 2023 – от 200 до 300 рейса в съдействие с други сервизи.

Само в Германия към 3000 рейса годишно трябва да бъдат подменяни с нови електрически, а в Европейски Съюз – над 15 000 на година. А огромните компании изостават с производството на електрически рейсове, които са доста търсени, защото тяхната поддръжка е доста по-лесна, а задвижването им с електричество е с до 60 % по-евтино.
Редакцията предлага
Изгодно ли е преоборудването и на персоналните коли?

Вграждането наелектромотори кардинално е допустимо при всички типове коли. Процедурата включва отстраняването на мотора с вътрешно горене и на скоростната кутия на автомобила и подмяната им надлежно с електромотор и батерия. Отделно от това е нужна и нова електроника, която инженери създават особено за всеки друг модел.

При по-старите коли преоборудването излиза от 10 000 евро до няколко пъти по толкоз според от колата, споделя Херб и дава образец с лимузина Ягуар Даймлер от 1993 година, чието преустрояване е излязло 60 000 евро. Той обаче е почтен и споделя, че превръщането на ретроавтомобили в електрически е неизгодно от чисто икономическа позиция, тъй като те доста по-рядко се карат. При тях преоборудването в електрически е по-скоро занимание.

По сходен метод стоят нещата обаче и при елементарните леки коли. Херб е получавал запитвания да вземем за пример от притежатели на Фолксваген Поло. На тях той дава отговор, че доста по-евтино би им излязло Освен това е за предпочитане фабрично създаденият електрически автомобил пред този, в който в допълнение са били инсталирани електромотор и батерия.

Нов товарен автомобил за превръщане във компанията на Херб

Как стои въпросът с товарните коли?

В сервиза на Херб чакат за преоборудване също и три нови камиона. Освен електромотор и батерия те би трябвало да получат и специфичен програмен продукт. " Те са доста положителни за снегопочистване и желаеме да подготвим една дребна серия, която да работи в градски условия през зимата ", споделя шефът на компания " Elerra ".

И други сервизи в Германия и Европа също оферират тази услуга. Техни клиенти към този момент са главно общини, които би трябвало да извършват  и желаят да понижат замърсяването и шума в обитаемоте места. Междувременно и фирмите-доставчици, като американската " UPS ", интензивно преоборудват транспортните си средства в електрически. 

***

Вижте и тази изложба от нашия списък: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР