Електрическите автомобили са все по-популярни в България, но тяхното разпространение

...
Електрическите автомобили са все по-популярни в България, но тяхното разпространение
Коментари Харесай

Имат ли бъдеще електромобилите в България?


Електрическите коли са все по-популярни в България, само че тяхното разпространяване зависи от съществуването на зарядна инфраструктура. Според данни от Electromaps, в страната има 205 зарядни станции за електрически коли, като най-вече от тях са в София - 58. Варна е на второ място с 21 зарядни станции, а Бургас е на трето с 15. Зарядните станции са ситуирани най-вече в търговски центрове, хотели, офис здания и паркове, написа БГНЕС.

Какво е бъдещето на електрическите коли в България? Това е въпрос, който си задават доста българи, които са заинтригувани от новите технологии и екологичния превоз. Електрическите коли имат доста преимущества пред обичайните – те са по-тихи, по-чисти, по-икономични и по-безопасни, само че с изключение на по този начин изискват специфична инфраструктура за зареждане, която към момента е незадоволителна в България.

Според данни от Electromaps, в страната има 205 зарядни станции за електрически коли, като най-вече от тях са в София - 58. Варна е на второ място с 21 зарядни станции, а Бургас е на трето с 15. Зарядните станции са ситуирани най-вече в търговски центрове, хотели, офис здания и паркове. Зарядната мрежа в България е отворена и налична за всички консуматори на електрически коли, които могат да употребяват специфични приложения за мобилни устройства, като Chargemap или Electromaps, с цел да намерят най-близката зарядна станция и да ревизират нейния статус в действително време. Цените за зареждане варират според от оператора на зарядната станция и вида на зареждане - бързо, ускорено или обикновено. Някои зарядни станции са безвъзмездни, а други изискват регистрация или заплащане посредством кредитна карта или специфична карта.

Развитието на зарядната инфраструктура в България е подкрепено от европейски фондове и национални стратегии, които целят да подтикват прехода към по-чист и ефикасен превоз.

Зарядните станции за електрически коли са значима част от бъдещето на подвижността в България. Те освен улесняват живота на притежателите на електрически коли, само че и способстват за понижаване на въглеродните излъчвания и замърсяването на околната среда. Затова е належащо да се разшири и модернизира зарядната мрежа, с цел да отговори на растящото търсене и упованията на потребителите.

Бъдещето на електрическите коли в България зависи от развиването на зарядната инфраструктура, само че и от други фактори, като законодателство, налози, дотации, обучение и информация. В момента има няколко стратегии и планове, които поддържат прехода към по-чист и ефикасен превоз. Една от тях е програмата " Зелена зона ", която дава безплатна финансова помощ за построяването на обществено налични зарядни станции в градовете. Друга самодейност е планът " Електромобилност ", който поддържа закупуването на електрически коли и хибриди от частни лица и компании. Освен това, държавното управление възнамерява да понижи налога върху електрическите коли и да усили този върху дизеловите и бензиновите.

Електрическите коли имат капацитета да трансформират метода, по който се движим и живеем. Те освен улесняват живота на притежателите си, само че и способстват за понижаване на въглеродните излъчвания и замърсяването на околната среда. Затова е значимо да се поддържа тяхното разпространяване и да се основат условия за тяхното дейно потребление. Бъдещето на електрическите коли в България е ярко, в случай че работим дружно за него.

Как да намеря зарядни станции покрай мен?

Това е въпрос, който си задават доста притежатели на електрически коли, които желаят да пътуват безпроблемно и гладко. За благополучие, има няколко метода, по които можете да откриете зарядна станция в България, която е съвместима с вашия автомобил и е разполагаем.

Един от тях е да употребявате специфични приложения за мобилни устройства, като Chargemap или Electromaps, които ви демонстрират карта на зарядните станции в България и в цяла Европа. Тези приложения ви дават информация за местоположението, вида, цената и статуса на зарядните станции в действително време. Можете да филтрирате резултатите по тип на конектора, скоростта на зареждане или оператора на зарядната станция. Можете също по този начин да оставяте мнения, фотоси и оценки за зарядните станции, които сте употребявали, и да четете отзивите на други консуматори. Тези приложения са безвъзмездни и лесни за потребление.

Друг метод е да посетите уеб страници на операторите на зарядни станции в България, като Fines Charging, Eldrive или Electrip, които ви дават лист и карта на техните зарядни станции. Тези уеб страници ви дават също по този начин информация за изискванията и методите на заплащане за зареждане. Някои от тези оператори изискват регистрация или специфична карта за достъп до техните зарядни станции, до момента в който други разрешават заплащане посредством кредитна карта или посредством мобилно приложение.

Трети метод е да следите за специфични знаци и обозначения по пътищата и в градовете, които ви сочат към зарядни станции. Зарядните станции нормално са ситуирани на видни места, като търговски центрове, хотели, офис здания и паркове. Зарядните станции имат разнообразни цветове и форми според от вида на зареждане - бързо (червено), ускорено (жълто) или обикновено (зелено). Зарядните станции също по този начин имат етикети с информация за типовете конектори, скоростта на зареждане и оператора на зарядната станция.

За да намерите зарядни станции покрай вас, можете да употребявате един или повече от тези способи. Важно е да проверявате съвместимостта на вашата батерия и конектор с тези на зарядната станция, преди да започнете зареждането. Също по този начин, е добра процедура да планирате вашето пътешестване авансово и да имате авариен проект, в случай че зарядната станция е заета или не работи. Зареждането на електрическия ви автомобил не би трябвало да бъде проблем, а наслаждение.

Какви са изгодите от електрическите коли?

Това е въпрос, който интересува доста хора, които обмислят да се превключат към този тип превоз. Електрическите коли имат редица преимущества пред обичайните коли с вътрешно горене, които се отнасят до околната среда, стопанската система и удоволствието от шофирането.

Едно от най-големите преимущества на електрическите коли е, че не изхвърлят нездравословни газове, които замърсяват въздуха и способстват за световното стопляне. Електрическите коли създават нулеви или минимални излъчвания на парникови газове, според от източника на електричеството, което употребяват за зареждане. Това значи, че те оказват помощ за възстановяване на качеството на въздуха, понижаване на риска от респираторни болести и са в помощ на климата.

Друго преимущество на електрическите коли е, че са по-икономични за поддръжка и употреба. Електрическият мотор и батерията имат по-малко движещи се елементи и износват по-бавно от бензиновия или дизеловия мотор. Това значи, че електрическите коли изискват по-рядко сервиз и промяна на части. Освен това, електрическите коли имат по-ниски разноски за гориво, защото електричеството е по-евтино и по-стабилно в цена от бензина или дизела. Някои страни и общини дават също по този начин данъчни облекчения, дотации или други тласъци за закупуване и потребление на електрически коли.

Трето преимущество на електрическите коли е, че са по-тихи и по-приятни за шофиране. Електрическият мотор не създава звук, който да пречи на комфорта и концентрацията на водача и пасажерите.

Електрическите коли имат доста изгоди за потребителите и обществото. Те освен спомагат за запазване на околната среда, само че и за понижаване на разноските и повишение на удовлетвореността от шофирането. Електрическите коли са бъдещето на подвижността, а това бъдеще към този момент е тук.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР