Електрическите автомобили печелят в голяма част от Европа макар и

...
Електрическите автомобили печелят в голяма част от Европа макар и
Коментари Харесай

Електромобилите в България са се увеличили двойно за 15 месеца

Електрическите коли печелят в огромна част от Европа въпреки и лека-полека. Швеция, Норвегия, Дания, Германия и страните от Бенелюкс са измежду „ локомотивите “ на Стария континент във връзка с навлизането на транспортни средства с нулеви излъчвания, само че не всички пазари напредват със същата скорост.

Такъв е казусът с Испания и Италия, където високите разноски за покупка (в съпоставяне със застоялите заплати от десетилетия), понижена автономност и сигурно подобрима инфраструктура предотвратяват бърз електрически преход. Но обстановката е по-лоша в други европейски страни, където продажбите на електрически коли съставляват минимална част от записания пазар на коли. И България е измежду тях, сочи изследване, извършено от уеб страницата vignettecroatia.com.

Изследването се основава на данните от 2022 година, предоставени от Eurostat, и проучва 10-те страни с най-нисък брой електрически коли. На първо място е Босна и Херцеговина, където на един милион коли в цялата страна са записани 138 електрически автомобила, което съставлява дял от 0,01%.

Ситуацията не е доста по-добра в Северна Македония, където през 2022 година са продадени 190 автомобила без излъчвания, до момента в който общият брой е 483 482 коли. България също попада в Топ 10, като е на 8-а позиция с 6293 електрически коли. По това време в страната са регистрирани общо 2 896 777 автомобила, което значи, че електрическите са 0,22%.

Интересното е, че единствено 15 месеца по-късно броят на електрическите автомобили у нас се е нараснал двойно. Според Open Data BG през март тази година те са били 13 466, като по това време общият брой коли у нас е 3 007 920. А това значи и двойно нарастване на дяла на електрическите коли (0,45%).

Източник: Auto Media, част от Investor.bg

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР