Електрически самолет на Joby претърпя инцидент заради превишаване на скоростта(снимка:

...
Коментари Харесай

Катастрофа на eVTOL може да промени индустрията


Електрически аероплан на Joby претърпя случай поради превишаване на скоростта
(снимка: CC0 Public Domain)

Иновативната компания Joby Aviation разгласи случай по време на проби на собствен първообраз на eVTOL аероплан (електрическо транспортно средство с отвесно политане и кацане). Данните от следенето на полета демонстрират, че самолетът се е носил с 435 км/ч, което е надалеч над пределната оптималната скорост от 322 км/ч.

Катастрофата беше разкрита в доклад пред управляващите – отчет за така наречен непланирани събития, които биха могли да бъдат от голяма важност за акционерите, заяви NewAtlas. Събитието се е случило на 16 февруари т.г. Въпреки че компанията не разяснява случая, данните от следенето на полета може да изяснят историята.

Изглежда, че прототипът на Joby е изпълнявал тестов полет покрай летище Шуновър. Дистанционно пилотираният аероплан е надхвърлил пределната граница на своята продуктивност. Той е развил скорост от 240 възела, което прави 435 км/ч.
още по темата
Според осведомени с промишлеността, процедурите за тестване и узаконяване изискват самолетите да могат да летят със скорост 1,3 пъти по-голяма от пределната, която в никакъв случай не трябва да се надвишава в естествени условия.

Това събитие може да значи доста за пазара на eVTOL. Компанията се сочи като един от водачите в създаването на сходни транспортни средства. Ако се окаже, че някои от частите в самолета не са издържали на натоварването, това може да докара до промени в наложителните параметри за съставените елементи на eVTOL апаратите, нужни за одобрение на другите нови модели.

Възможно е казусът да се отрази и на процедурите за тествания и узаконяване. А това може да значи, че разпространяването на новия тип транспортни средства може да не се случи толкоз скоро, колкото промишлеността се надява. До приключването на следствието обаче едва ли ще бъдат изнесени повече данни за злополуката.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР