ел Авив изненадващо зае първото място в класацията на Икономист

...
ел Авив изненадващо зае първото място в класацията на Икономист
Коментари Харесай

Защо Тел Авив се превърна в най-скъпия град за живеене в све...

ел Авив изненадващо зае първото място в класацията на " Икономист интелиджънс юнит " за това какъв брой е скъпо да се живее в разнообразни места по света, написа dnevnik.bg. В новата ранглиста, публикувана през днешния ден, израелският град за пръв път се изкачва на върха, измествайки Париж на второ и Сингапур на трето място.

В листата, обхващащ този път 173 града, изкачването на Тел Авив от петото място преди година е обяснено с повишаването на към една десета от следените над 200 артикули и услуги в града. Водещи са питателните магазини и превозът, а повишаване на цените има и при парцелите (особено в жилищните части), които другояче не са включени в изработването на специфичния показател.

Не на всички места е по този начин - Рим да вземем за пример е слязъл най-вече в класацията (от място 32 на 48) поради сензитивното поевтиняване на храни и облекла.

Десетте най-скъпи града
Тел Авив Париж Сингапур Цюрих Хонконг Ню Йорк Женева Копенхаген Лос Анджелис Осака

Авторите означават, че темпото на инфлацията, която наблюдават в следените градове, е най-високото от последните 5 години. Поскъпването е по-бързо от времената преди пандемията - с 3.5% в локална валута против 1.9% през предходната година и 2.8% през 2019 година

Този проблем се утежнява от измененията в обменните курсове, проблеми с навременна доставка на артикули и съставни елементи и друго търсене от потребителите. Това е изключително очевидно при превоза поради повишаването на горивата приблизително с 21%.

Десетте града с най-скъпи горива
(цена за 1 л безоловен бензин)
Хонконг - $2.50 Амстердам - $2.18 Осло - $2.06 Тел Авив - $2.00 Хамбург - $1.99 Атина - $1.98 Рим - $1.98 Стокхолм - $1.97 Рейкявик - $1.97 Хелзинки - $1.96

Добавени са 40 града, измежду които 7 от Съединени американски щати и 11 от Китай, като множеството американски градове слизат надолу в класацията посредством позитивния резултат от федералната помощ за стопанската система и релативно дребното значение (изненадващо и за " Икономист " ) на транспортните разноски по отношение на междинните световни индикатори.

На дъното на класацията са градове от Близкия изток и Африка като Дамаск и Триполи, само че това, че са релативно евтини за живеене, надалеч не ги прави желани места. Техеран е градът, изкачил се най-вече в листата - от 79-о на 29-о място, и повода са възобновените американски наказания поради нуклеарната стратегия на Иран, причиняващи дефицит на артикули и повишение на цените.

Десетте най-евтини града
Дамаск Триполи Ташкент Тунис Алмати Карачи Ахмедабад Алжир Буенос Айрес Лусака

За ориентир от " Икономист " са избрали живота в Ню Йорк, а новата ранглиста е втората за годината. Данните за нея са събрани в интервала сред 16 август и 12 септември, когато внезапно нарастнаха транспортните разноски сред Китай и Съединени американски щати с следващо повдигане на цените на доста артикули. Това в допълнение се отразява на класацията, в която Ню Йорк е подложен на шесто място, т.е. има пет града, където повишаването е било още по-голямо. За четири града има хиперинфлация - Каракас, Дамаск, Буенос Айрес и Техеран.

В Тел Авив резултат за изкачването му на върха играе усилването на шекела по отношение на $. Но повишаването на националната валута на Израел е единствено с 1.6%, до момента в който една десета от стоките в града внезапно са поскъпнали: алкохол (второ място в света), превоз (второ), забавление (шесто).

Няма някаква ясни районни трендове в придвижването в класацията. Отново в горната ѝ част са градове от Европа и развитата част на Азия, до момента в който тези от Северна Америка и Китай остават с релативно умерени разноски за живот.

Прогнозата за идната година е световната инфлация да намалее - само че релативно - от 5.1% през 2021 година на 4.3% през 2022 година Ако бизнесът преодолее забавянето във веригите на доставки и няма ново блокиране поради пандемията, обстановката би трябвало да се усъвършенства в доста от градовете към края на идната година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР