Еквадорците се отправят към урните само седмици след като кандидатът за президент беше убит

...
Еквадорците ще изберат нов президент в неделя, по-малко от две
Коментари Харесай

Еквадорците ще изберат нов президент в неделя, по-малко от две седмици след като южноамериканската страна беше разтърсена от убийството на един от кандидатите - престъпление, което разкри страховете на хората от безпрецедентното насилие в тяхната някога спокойна нация.

Победителят е изправен пред всеобщо искане за безопасност, но как бъдещата администрация ще финансира обещанията за борба с престъпността, остава да видим. Голяма част от все по-поляризираното общество в страната копнее за просперитета, наблюдаван при президентството на Рафаел Кореа, сега беглец от еквадорското правосъдие, но малцина с готовност признават, че е оставил страната с огромен фискален дефицит и милиарди дългове.

Гласуването в неделя включва имената на осем кандидати, включително Фернандо Вилависенсио, борецът срещу корупцията, който беше убит на 9 август, докато напускаше предизборен митинг в Кито, столицата. Неговото беше третото и най-известно в поредица от убийства на политически лидери тази година.

Гласуването в Еквадор е задължително за хора на възраст от 18 до 64 години.

Страхове от насилие след това убийството на Вилависенсио би могло да „намали избирателната активност поради страха на хората дори да излязат да гласуват“, каза Джон Уолш, директор по наркополитиката и Андите във Вашингтонския офис на мозъчния тръст в Латинска Америка.

Някои избиратели биха могли изберете просто да платите глоба от приблизително $45, вместо да рискувате да отидете до урните.

Еквадорските власти приписват скока на насилието в страната през последните три години на вакуум във властта, предизвикан от убийството през 2020 г. на Хорхе Самбрано, с псевдоним "Раскиня" или "JL", лидер на местната банда Los Choneros. Членовете извършват поръчкови убийства, провеждат операции за изнудване, пренасят и продават наркотици и управляват затвори.

Los Choneros и подобни групи, свързани с мексикански и колумбийски картели, се борят за територия, маршрути за трафик на наркотици и контрол, включително в центровете за задържане, където най-малко 400 затворници са загинали от 2021 г. насам.

В Гуаякил, пристанищният град, който е епицентър на насилие, справедливият продавач Далия Чанг каза, че страховете на жителите за тяхната безопасност държат хората у дома по време на дълъг празничен уикенд до неделя. 59-годишната Чанг каза, че е очаквала повече продажби, но нейният щанд в популярен район за развлечения беше практически празен.

„Хората се страхуват да излизат, да ходят на места, ресторанти. Ние живеем в средата на ужасно престъпление", каза Чанг. „Не можем да отидем никъде, защото сме притеснени.“

Кандидатите обещаха по време на кампанията да дадат на органите на реда повече оръжия, оборудване и обучение и повече ресурси за разследване. Техните строги предложения за борба с престъпността включват също прочистване на полицейските редици и засилване на контрола по границите с Колумбия и Перу, най-големите производители на кокаин в света. , подкупи и други, правителството е с ограничен бюджет. Победителят на изборите ще управлява само 18 месеца, но ще наследи фискална бъркотия отчасти поради намаляващите приходи от събирането на данъци и износа на петрол - от които страната до голяма степен зависи.

Данните от Министерството на финансите показват държавната хазна получи 991 милиона долара от петрол между януари и юли. Това е по-малко от половината от 2,3 милиарда долара, които държавата получи през същия период на миналата година. Междувременно събраните данъци тази година са намалели със 137 милиона долара.

Хайме Карера, анализатор от Обсерваторията за фискална политика на Еквадор, изчисли, че новата администрация ще се нуждае от повече от 10 милиарда долара годишно фискално финансиране, когато общият бюджет е 31,5 долара милиарда.

Предсрочните избори в неделя бяха свикани, след като президентът Гийермо Ласо, бивш консерватор, бивш банкер, разпусна Националното събрание с указ през май, за да избегне импийчмънт поради обвинения, че не се е намесил, за да прекрати неправилен договор между държавната компания за транспорт на петрол и частна компания за танкери.

Шест колумбийски мъже бяха арестувани миналата седмица по подозрение за участие в убийството на Вилависенсио, който беше независим журналист и разследваше корупцията в предишни правителства, преди да влезе политика като борец срещу корупцията. Едно от разследванията му доведе до задочно осъждане на Кореа на осем години затвор по обвинения в корупция.

Протежето на Кореа, Луиза Гонсалес, е фаворит и планира да направи Кореа свой съветник, ако спечели.

За да спечели окончателно, кандидатът се нуждае от 50% от гласовете или поне 40% с преднина от 10 точки пред най-близкия опонент. Ако е необходимо, балотаж ще се състои на 15 октомври.

Избирателните власти одобриха в сряда президентската кандидатура на журналиста Кристиан Зурита за партията на Вилависенсио, но бюлетините все още ще съдържат името на покойния кандидат, тъй като вече са били е отпечатано. Гонсалес оспори смяната.

Кандидатите увеличиха мерките си за сигурност след убийството на Вилависенсио. Даниел Нобоа носеше бронирана жилетка по време на дебата миналия уикенд. Зурита също носеше такъв в сряда по време на пресконференция.

Местните медии съобщиха, че Нобоа, неговият екип и кандидат за Националното събрание са били разтърсени в четвъртък от стрелба, която се е случила, когато са навлезли в общност, разделена от Гуаякил от река . Стрелбите са чести в Дюран, където в селищата живеят някои от най-бедните жители на района.

Кандидатът за парламента Джонатан Пара написа в Туитър, че са неранени. Вътрешният министър Хуан Сапата по-късно написа в Туитър, че властите са „изключили въоръжено нападение“ срещу Нобоа.

Поддръжници на кандидат-милионер Ян Топич, чието обещание за тежки тактики срещу престъпниците му спечели прякора „еквадорския Рамбо, " бяха откарани с автобус за предизборен митинг в четвъртък в конгресния център в Гуаякил. Те оставиха чанти и раници в автобусите и минаха през импровизирани порти, обслужвани от частни охранители, за да влязат.

Организаторите държаха журналистите настрана, а охраната не позволи на репортер на Associated Press да интервюира присъстващите.

Диана Атамант, президент на Националния избирателен съвет, каза, че правоприлагащите органи „работят за защитата преди всичко на живота на еквадорци, така че... всички да можем да упражним правото си на глас."

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР