Еквадорците се отправят към урните на избори, помрачени от убийството на кандидат

...
Еквадорци се отправят към урните на президентски избори, опетнени от
Коментари Харесай

Еквадорци се отправят към урните на президентски избори, опетнени от убийството на водещ кандидат, което хвърли светлина върху насилието, свързано с трафика на наркотици в латиноамериканската нация .

Десетки хиляди служители на силите за сигурност са разположени в цялата страна, за да осигурят вота, който започва в 7 сутринта (12:00 GMT) и приключва в 17:00 (22:00 GMT).

Първоначалните резултати се очаква да излязат през същата нощ, като крайният резултат се очаква след 10 дни.

Гласоподавателите ще избират и членове на 137-местния парламент.

Президентът Гилермо Ласо свика предсрочни избори, след като разпусна доминирания от опозицията Конгрес през май, за да избегне процес за импийчмънт само две години след избирането му.

За да спечели в първия тур, кандидатът трябва да събере 40 процента от гласовете или да изпревари най-близкия си конкурент с 10 точки. Потенциален балотаж е насрочен за 15 октомври.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 26 октомври и ще изпълнява само остатъка от мандата на Ласо, година и половина.

Репресии срещу организираната престъпност

Осемте кандидати за президент дадоха приоритет на обещанията за справяне с организираната престъпност, докато водеха кампания с бронирани жилетки.

Малката южноамериканска държава през последните години се превърна в площадка за чуждестранна наркомафия, която се стреми да изнася кокаин, разпалвайки брутална война между местни банди.

Няколко политически убийства белязаха подготовката за вота, включително убийството на сериозния кандидат за президент Фернандо Вилависенсио само 11 дни след изборите, което подчертава предизвикателствата, пред които е изправена страната.

„Това са напълно нетипични избори, в ситуация на ужас, през която преминава Еквадор … поради съществуващото насилие, но което се прояви по по-остър и жесток начин“ с убийството на Вилависенсио, каза политологът Анамария Кореа Креспо новинарската агенция AFP.

През 2022 г. страната достигна рекорд от 26 убийства на 100 000 жители, което е по-високо от процента в Колумбия, Мексико и Бразилия.

Преди убийството водеше Луиза Гонзалес, 45-годишна, адвокат от лявата партия на бившия президент Рафаел Кореа.

Два ключови референдума

Наблюдатели обаче казват, че убийството може да е разклатило надпреварата.

Вилависенсио, който гласува втори преди убийството си, беше заменен в последния момент от друг журналист, Кристиан Зурита.

Часове преди гласуването Зурита каза в социалните медии, че получава смъртни заплахи.

„Заплахите срещу моя живот и моя екип няма да ни спрат, но ни принуждават да предприемем по-големи протоколи за сигурност“, написа той в X, бивш Twitter, добавяйки, че неговата партия е предупредила властите и наблюдателите на изборите.

Политически анализатори казват, че кандидатът, който е видял най-голям тласък на популярността си, е 40-годишният десен бизнесмен Ян Топик.

По прякор „Рамбо“, бившият парашутист и снайперист от Френския чуждестранен легион обеща да унищожи престъпните банди и да построи повече затвори, подражавайки на Наиб Букеле от Ел Салвадор.

Други водещи кандидати са десният бивш вицепрезидент Ото Зоненхолцнер и левият местен адвокат Яку Перес.

В една от страните с най-голямо биоразнообразие в света, два ключови референдума се провеждат в неделя заедно с изборите.

Едният ще поиска от избирателите да изберат дали да продължат сондажите за петрол в Амазонка, а другият се фокусира върху това дали да се забранят минните дейности в гората Чоко Андино.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР