Еквадор оценява броя на насилието в затворите, тъй като 17 надзиратели все още са задържани

...
Властите в Еквадор продължават да оценяват броя на жертвите от
Коментари Харесай

Властите в Еквадор продължават да оценяват броя на жертвите от продължилата дни вълна от насилие в затворите, след като президентът Гилермо Ласо обяви извънредно положение в системата за задържане в страната в опит да възстанови спокойствието.

Полицията съобщи в сряда, че е открила 11 тела и 29 части от тела, след като отново пое контрола над различни килии в затвор в Гуаякил, пристанищен град на около 420 км (260 мили) югозападно от столицата Кито.

Ден по-рано служители казаха, че най-малко 31 души са били убити при насилието, избухнало между враждуващи банди в затвора Litoral през уикенда.

В затвора обаче се извършва съдебномедицинска експертиза, за да се определи официалният брой на загиналите, каза пред репортери в сряда Сезар Сапата, полицейски директор на отдела за гражданска сигурност и обществен ред.

„Извършваме събиране и проверка на екстериора и интериора, за да можем да определим точно колко тела има“, каза Сапата, който добави, че властите потвърждават дали частите от тялото принадлежат на вече открити останки.


Междувременно 17 затворнически надзиратели бяха държани като заложници в сряда в затвор в град Есмералдас, съобщи затворническата агенция на страната SNAI.

Еквадор стана свидетел на няколко инцидента със смъртоносно насилие в своите затвори през последните години, като правозащитници изразиха опасения относно пренаселеността в затворите. Властите казаха, че голяма част от битките са свързани с битки за маршрути за трафик на наркотици.

По-малко от 3000 надзиратели отговарят за повече от 31 000 затворници в 36 затвора в Еквадор, много от които са пренаселени. Корупцията е широко разпространена и затворниците могат относително лесно да се докопат до оръжие и друга контрабанда.

Поредица от кървави сблъсъци убиха най-малко 420 души в затворите в Еквадор от 2021 г. насам.

„С усилия, ангажираност и непрекъсната работа ще продължим напред и ще възстановим мира, който организираната престъпност ни отне“, каза Ласо, президентът, в публикация тази седмица в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, след последния пристъп на насилие.

„Трябва да сме по-единни от всякога, за да спечелим тази битка.“


Ласо обяви 60-дневно извънредно положение в затворите в страната във вторник, разрешавайки хиляди полицаи и военни да бъдат изпратени, за да поемат отново контрола.

Ден по-рано той също така обяви извънредно положение в провинциите Лос Риос и Манаби, както и в град Дуран, след като кметът на пристанищния град Манта беше смъртоносно прострелян.

Повече от 100 затворнически служители, държани в затвори в цялата страна, бяха освободени във вторник и SNAI каза, че затворниците са прекратили гладните стачки, провеждани в някои заведения.

Военната намеса в затворите ще продължи, докато контролът не бъде възстановен и няма заплаха за затворниците или служителите, каза правителството на Ласо.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР