Ексцентрични, консервативни, луди по футбола и кошмарни по време на

...
Ексцентрични, консервативни, луди по футбола и кошмарни по време на
Коментари Харесай

Защо британците винаги са различни, ексцентрични и правят нещата наобратно

Ексцентрични, консервативни, луди по футбола и кошмарни по време на отмора - ето по какъв начин постоянно останалата част от Европа гледа на британците. Факт е, че има редица неща, които в културно отношение отличават хората, населяващи Обединеното кралство от техните другари оттатък Ламанша.

Храната

В Южна Европа, в страни като Испания, е всекидневно за обяд да се седне на масата към 13 часа. Във Англия това се случва в късния следобяд и в действителност не излиза наяве дали британците обядват късно или вечерят рано.

Това е може би поради изобилната класическа британска закуска, която безусловно е угощение от храна. Включва бекон, яйца, наденички, картофи, черен пудинг (кървавица), фасул и домати. Ако ни се коства прекомерно безвкусна, може да прибавим кетчуп. А в случай че пък инцидентно ни остане място, постоянно има кифличка.

А измежду най-типичните за британците ястия е риба с чипс.
 Снимка 629244
Източник: iStock

Първият лондонски ресторант, предлагащ тази храна датира от 1860 година, само че то е било известно ядене и преди този момент - в романа на Чарлз Дикенс " Оливър Туист " да вземем за пример неведнъж се загатва кулинарната композиция. Малко евентуално е да се разноските из някой град в страната и да не срещнете магазин за риба с чипс.

Напитките

Когато става дума за Обединеното кралство, няма по какъв начин в съзнанието ни да не изникне традицията, обвързвана с чая. Консумирането на обичаната на нацията напитка всекидневно е сред 15 и 17 ч., постоянно поднесена със сладкиши или сандвич с краставица. А с цел да отидем на " следобеден чай " в някой от огромните лондонски хотели, да вземем за пример като " Риц ", би трябвало да сме облечени елегантно и да създадем предварителна резервация. И, несъмнено, да платим добра сума.
 Снимка 629242
Източник: iStock

И няма по какъв начин да не споменем и бирата. Ейлът е главният тип питие в страната, само че доста присъща е и горчивата джинджифилова бира. Джинджифил, лимон, захар, вода и бирена квас - невероятна композиция, постоянно прибавена към нещо по-силно като уиски.

Шофирането

Когато чужденец е в Обединеното кралство, шансът да не се обърка е доста дребен. Докато в останалата част на Европа, а и на света, придвижването на превозните средства се прави от дясната страна, във Англия е от лявата. Все отново би трябвало да се означи, британците са доста деликатни и на всяко кръстовище може да се види надпис " Погледни надясно ".
 Снимка 629241
Източник: iStock

Несъответствието в придвижването може да се изясни с три вероятни аргументи. Първата - средновековните шампионати, при които състезателите са се държали вдясно от противниците си. Втората - разграничението сред класите, защото благородниците и рицарите са употребявали лявата лента, до момента в който по-ниските съсловия е трябвало да се вървят вдясно. И третата - фактът, че ездачите са употребявали дясната си ръка, с цел да наказват конете си.

Хуморът

В английския комизъм малко тематики са табу. Интелектуалните смешки и игрите с думи са доста присъщи, тъй че би трябвало да бъдем доста деликатни, в случай че не желаеме да се изгубим в диалога. Комедийната група Монти Пайтън, основана през 1969 година е измежду майсторите на закачките, само че Англия като цяло има богата история на ексцентричността.

Паричната единица

Британският паунд (GBP) е формалната валута на Обединеното кралство. Това е най-старата валута в света, която към момента се употребява. Стойността ѝ се колебае, изключително с несигурността към Брекзит, само че като цяло коства повече от един щатски $ или едно евро. За европейците почивката в Обединеното кралство нормално е скъпа.
 Снимка 629243
Източник: iStock

Галонът

Европейците броят в литри, само че англосаксонските страни употребяват галона като единица за размер. Нарича се още имперски галон. 1 галон се равнява на 4,54609 литра.

Кралското семейство

Не е извънредно в множеството английски домове да открием фотография на починалата кралица Елизабет II, залепена като магнит на хладилника, гравирана на ключодържател или сложена в рамка в хола. Обществото не е склонно да слага под подозрение монархията - даже и на фона на последните събития. Все отново, кралска персона, останала постоянна на трона в продължение на 70 години, няма по какъв начин да не бъде почитана и ценена.

Извиненията

Британците обичат да се извиняват съвсем за всичко. " Съжалявам, че закъснях ", " Съжалявам, че трафикът беше неприятен ", " Съжалявам за дъжда ". Явно, въпрос на образование и просвета, както написа Showbizz Dail.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР