Екстремните температури в района на Кърджали се задържат повече от

...
Екстремните температури в района на Кърджали се задържат повече от
Коментари Харесай

Безводие в област Кърджали. Въвеждат режим в много населени места

Екстремните температури в региона на Кърджали се задържат повече от половин месец, а дъжд не е падал от дълго време. Местните хора споделят, че толкоз горещо лято не помнят. Река Върбица, която е една от пълноводните, на доста места е пресъхнала. От нея, с помпени станции, вода употребяват поданици на села в три общини. Сега дебитът на източниците е мощно намалял и това накара кметове да призоват за икономисване на питейната вода. Но няма по какъв начин обаче да се наблюдава кой защо употребява тази вода.

 

" Изкарали сме потреблението на хората. Няма обаче по какъв начин да обследваме всяка къща ", споделя кметският наместник на село Пчеларово Маргарита Стойкова. 

От няколко дни в селото няма вода, а съгласно заповедта на кмета на община Черноочене се вкарва режим – единствено по четири часа вода дневно. Проблемите на хората почнали преди десетина дни, споделя Маргарита Стойкова.

 

" Това е 6-километрово трасе. Проверява се, идва ВиК, засичаме. Водата влиза в селото, само че какво се случва във всяка една къща? "

 

Кметският наместник твърди, че в прилежащите села обстановката е доста по-лоша.

 

" Лясково е от май месец – два дни въобще нямат, на третия имат единствено два часа ". 

 

Жегата и неналичието на дъжд са измежду аргументите доста места в област Кърджали да са без питейна вода. Местните хора признават, че и други години е имало проблеми, само че тази водната рецесия е почнала доста по-рано. В община Крумовград най-сериозна е обстановката в селата Кандилка, Голяма Чинка и Сърнак. Те са ситуирани надалеч едно от друго и водоизточникът, от който се зареждат, не може да ги доставя. Неговият дебит е мощно намалял, а консуматорите са доста, споделя заместител – кметът Абидин Хаджимехмед.

" Дебитът е намалял, а потреблението е огромна ". 

 

Заради засушаването в някои елементи на общината към този момент е въведен воден режим. А на други места неналичието на живителна течност се компенсира с водоноски.

 

" Общинската водоноска зопочна да кара вода в избрани обитаеми места ". 

 

Засега няма заплаха общинският център Крумовград да мине на воден режим. Там питейната вода ще се подава от авариен бунар поради понижения дебит на главния източник. Местните хора са предизвестени, че водата ще бъде хлорирана и негодна за пиянство до на следващия ден вечер. И други общини в област Кърджали са в обстановка като тази в Крумовград. Притеснението на локалните управи е поради прогнозите безводието да продължи до септември. Според климатичните модели не се чакат съществени превалявания най-малко още месец. Това води до търсене на решения за справяне с водната рецесия по места.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР