Екстремните температури удариха силно Южна Европа. В Италия 16 града

...
Екстремните температури удариха силно Южна Европа. В Италия 16 града
Коментари Харесай

Европа в капана на горещата вълна: Ще продължат ли да се покачват температурите?

Екстремните температури удариха мощно Южна Европа. В Италия 16 града са с разгласен червен код за рисково горещо време, пишат от BBC.

Кодовете са оповестени в едни от най-посещаваните дестинации в Италия – Рим, Флоренция и Болоня.

Горещата вълна е по-дълга от елементарното, температурите през нощта остават високи. Въпреки всичко това, прогнозите на метеоролозите демонстрират, че температурите през идната седмица ще бъдат даже по-високи, когато още една топла вълна ще удари Стария континент.

Италианското държавно управление предизвестява всички жители и гости на страната да заобикалят директното излагане на слънце в часовете сред 11:00 и 18:00, а възрастните и хората с хронични болести да вземат по-сериозни ограничения.

В Рим туристическите гидове споделят, че температурите са извънредно високи, а комбинирано с навалиците от хора – става невероятно за обикновено осъществяване на работната активност.

В същото време в Гърция температурите доближават до 40 градуса по Целзий. В Атина управляващите затвориха Акропола – най-популярната дестинация в столицата, с цел да предпазят посетителите от рисковите горещини.

Междувременно Червеният кръст раздава вода на посетителите на Акропола и предлага първа помощ на тези, които се почувстват зле, защото забележителността се намира на каменист рид, който няма съвсем никаква сянка.

Същевременно в Гърция остава висок рискът от пожари. През 2021 година горски пожари унищожиха голям брой горски масиви и засегнаха обитаеми места.

Високите температури засягат от ден на ден и Централна Европа – в Полша и Германия климатът се променя също извънредно за района. В Чехия се чака градусите на термометрите да надвишават 38 градуса.

В Испания през идващите седем дни управляващите чакат термометрите да покажат съвсем 50 градуса.

Горещата вълна към този момент има название и то е Цербер. Името и бе обещано от италианския институт по метеорология. Вълната, която се чака през идната седмица, е кръстена Харон – на лодкаря, който прекарва мъртвите през река Стикс.

Горещите талази засягат освен Европа, само че и Съединени американски щати, Канада, Япония и Северна Африка.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР