Екстремните метеорологични условия, нарастващото търсене и строгите ограничения за използването

...
Екстремните метеорологични условия, нарастващото търсене и строгите ограничения за използването
Коментари Харесай

Токов удар в Китай. Да се готви световната икономика!

Екстремните метеорологични условия, възходящото търсене и строгите ограничавания за потреблението на въглища доведоха Китай до пагубен дефицит на сила. Според CNN обвързваните с това разстройства във веригата на произвеждане и доставки могат да застрашат международната стопанска система.

Усилията на държавното управление да понижи вредата от въглищната енергетика, която покрива 60% от потребностите на страната, доведоха до затварянето на няколко електроцентрали още при започване на годината и ограничението на работата на основни предприятия. По разпореждане на управляващите фирмите са принудени да преустановят изцяло производството за няколко дни в седмицата, с цел да спестят сила, прецизира CNN.

„ Дозираното потребление на сила неизбежно ще навреди на стопанската система “, счита един от водещите анализатори в   Refinitiv Ян Цинv. Дефицитът може доста да понижи размера на производството в съвсем всички браншове, в това число основните - строителството и производството. Въглищните централи са консумирали 70 % от електрическата енергия в Китай през 2020 година, само че точно те са съдействали за икономическото възобновяване през 2021 година

Китайското национално статистическо бюро призна, че дефицитът на електрическа енергия към този момент е съдействал за спад в индустриалната интензивност през юни и е засегнал 10 стопански значими района. Например, металургичната провинция Юнан спря да доставя калай и алуминий, а компанията Chengde New Material в провинция Гуангдонг чака спад в производството на неръждаема стомана с до 20 % месечно.

Председателят на Търговската камара на Европейския съюз в Южен Китай Клаус Зенкел съобщи, че 80 компании, членуващи в организацията, могат да бъдат наранени от заповедта на държавното управление да преустановят активност. Някои от тях даже започнаха да наемат скъпи дизелови генератори, с цел да продължат производството, сподели той.

Според Хенинг Глойщайн, шеф по енергетика и запаси в Eurasia Group, актуалната обстановка в Китай рискува да усложни още повече международната верига на доставки, наранена към този момент от ковид. Само на Гуангдонг се пада към една четвърт от цялата китайска търговия, в това число облекло, играчки и електроника. Следователно, в случай че провинцията предизвика съществено закъснение на доставката, тогава магазините по целия свят няма да имат какво да предложат на клиентите в навечерието на зимните празници.

Наред с останалото, необикновените горещини също се отразиха на тежкия дефицит на електрическа енергия. Те провокираха повишаване на търсенето на електрическа енергия за изстудяване, като в това време затрудниха работата на възобновимите енергийни източници - водноелектрическите централи имат усложнения да задържат задоволително вода, заради огромната суша.

Проблемът с електрозахранването на Китай се дължи основно на това, че страната разчита най-вече на изкопаеми горива от една страна и незадоволително постоянни възобновими енергийни източници от друга, изяснява Ян Цин от Refinitiv. Следователно не е допустимо по едно и също време да преследва амбициозни проекти за декарбонизация и да отговори на увеличеното търсене на електрическа енергия през лятото, добавя той. Дефицитът ще продължи най-малко още няколко месеца, изключително в случай че времето се задържи горещо.

Според специалисти, с цел да не се срине международната стопанска система, управляващите би трябвало да пожертват в известна степен задачите за цялостно редуциране на излъчванията до 2060 година и да върнат в употреба електроцентралите, затворени при започване на годината.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР