Експлозии удариха пътни мостове между Крим и окупираната Украйна

...
Експлозии удариха критични пътни мостове, свързващи окупирания Крим с части
Коментари Харесай

Експлозии удариха критични пътни мостове, свързващи окупирания Крим с части от област Херсон под руски контрол, твърдят руските власти, докато Украйна ескалира нападенията си срещу руската инфраструктура и територия.

Експлозиите избухнаха в същия ден, когато кметът на Москва каза, че е бил свален дрон, който се приближаваше до града и скоро след това Украйна удари един от най-големите петролни танкери в Русия с морски дрон, както и извърши нападение срещу голяма военноморска база.

Назначеният от Русия изпълняващ длъжността ръководител на Херсонска област Владимир Салдо казва, че всички ракети, ударили два моста в Крим в неделя, са Storm Shadows, изстрелвана от въздуха ракета с голям обсег, доставена на Украйна от Обединеното кралство.

Салдо каза, че двата моста са използвани за цивилен, а не за военен трафик. Скъсване на газопровод, минаващ покрай моста, прекъсна доставките на 20 000 жители на град Хеническ в Херсон.

Салдо каза: „Това е този вид подла ракетна атака, която не може да бъде простена. Това е като ранено животно да се отдръпне.

„Тези удари не правят нищо за специалната военна операция, която се провежда в момента... Те са решили да си отмъстят на цивилни и на тези, които сега се движат през територията на Херсонска област.“

Той добави, че няма пострадали и мостът ще бъде отворен за движение до края на деня.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски каза, че руска управляема авиационна бомба е ударила център за кръвопреливане в района на Харков в събота.

Той добави, че има загинали и ранени, без да посочи конкретни числа.

01 Кримска мостова експлозия 080623 КАРТА Mapbox

Нова вълна от руски ракети също удари обекти в Украйна през нощта, повечето от които бяха свалени.

Украинските удари в Русия и контролираната от Русия територия са все по-честа характеристика на войната.

Поредица от удари с дронове обсипаха руски градове, включително Москва през лятото, докато в петък беше нападението срещу руско пристанище на стотици мили от контролирана от Украйна територия, оставяйки военен кораб в списъка.

В събота Украйна обеща, че в бъдеще ще има повече подобни атаки срещу руски кораби и Кримския мост.

Всякакви експлозии, които се случват на руски кораби или на Кримския мост, са „абсолютно логична и ефективна стъпка. Освен това такива специални операции се провеждат в териториалните води на Украйна и са напълно законни“, каза ръководителят на украинската Служба за сигурност (СБУ) Васил Малюк.

Малюк каза, че ако руснаците искат подобни експлозии да спрат, „те имат единствената възможност да го направят – да напуснат териториалните води на Украйна и нашата земя“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР