Азербайджан и Армения се бият за втори ден за отцепническия регион Нагорни Карабах

...
Експлозии разтърсиха части от Нагорни Карабах рано в сряда, ден
Коментари Харесай

Експлозии разтърсиха части от Нагорни Карабах рано в сряда, ден след като азербайджанските сили започнаха тежък артилерийски огън относно позициите на арменците в сепаратисткия регион, за които според местните власти има убити или ранени десетки хора

От AVET DEMOURIAN Associated Press 20 септември 2023 г., 3:50 ч.

ЕРЕВАН, Армения -- Експлозии разтърсиха части от Нагорни Карабах рано в сряда, ден след като азербайджанските сили използваха тежък артилерийски огън по арменски позиции в сепаратисткия регион, който според местните власти е убил или ранил множество хора.

Азербайджан нарече артилерийския обстрел „антитерористична операция“ и каза, че ще продължи, докато сепаратисткото правителство на Нагорни Карабах се саморазпусне и „незаконните арменски военни формирования“ не капитулират.

Той каза, че е насочен само към военни обекти, но значителни щети са видими по улиците на регионалната столица Степанакерт, с взривени витрини и автомобили, пробити очевидно от шрапнели.

Взривовете отекваха около Степанакерт на всеки няколко минути в сряда сутринта, като някои експлозии бяха в далечината, а други по-близо до града.

Артилерийският огън породи опасения, че пълномащабната война в региона може да се възобнови между Азербайджан и Армения, които повече от три десетилетия са вкарани в борба за планинската територия на Нагорни Карабах. Последните тежки битки там се водят в продължение на шест седмици през 2020 г.

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви началото на военната операция часове, след като съобщи, че четирима войници и двама цивилни загина при експлозии на противопехотни мини в Нагорни Карабах.

Министерството не даде веднага подробности, но каза, че позициите на фронтовата линия и военните активи на въоръжените сили на Армения са били са били „недееспособни с помощта на високоточни оръжия“ и че са атакувани само законни военни цели.

Външното министерство на Армения обаче отрече неговите оръжия или войски да са били в Нагорни Карабах и нарече докладваните саботажи и противопехотни мини в региона „лъжа“. Арменският премиер Никол Пашиян твърди, че основната цел на Азербайджан е да въвлече Армения във военни действия.

Етнически арменски служители в Нагорни Карабах заявиха в изявление, че Степанакерт и други села са били „подложени на интензивен обстрел“. Военните в региона казаха, че Азербайджан е използвал самолети, артилерия и ракетни системи и безпилотни самолети в боевете.

Жителите на Степанакерт се преместиха в мазета и бомбоубежища, а боевете прекъснаха електричеството. В района продължава да има недостиг на храна, като ограничената хуманитарна помощ, доставена в понеделник, не е раздадена поради обстрела, който се възобнови вечерта, след като спря за кратко следобед.

Нагорно -Омбудсманът по човешките права на Карабах Геган Степанян каза във вторник, че 27 души, включително двама цивилни, са били убити и повече от 200 други са ранени. Степанян по-рано каза, че едно дете е сред убитите и 11 деца са сред ранените.

Главната прокуратура на Азербайджан каза, че арменските сили са стреляли по Шуша, град в Нагорни Карабах под контрола на Азербайджан, от оръжия с голям калибър, убивайки един цивилен.

Нито едно твърдение не може да бъде независимо потвърдено.

Нагорни Карабах и значителни околни територии бяха под етнически арменски контрол след края на сепаратистка война през 1994 г., но Азербайджан си върна териториите и части от Нагорни Карабах по време на боевете през 2020 г. Това завърши с примирие, поставящо руски мироопазващи сили в Нагорни Карабах.

Азербайджан обаче твърди, че оттогава Армения е внасяла контрабандно оръжие. Твърденията доведоха до блокада на пътя, свързващ Нагорни Карабах с Армения, причинявайки недостиг на храна и лекарства.

Хиляди протестиращи се събраха във вторник в центъра на Ереван, столицата на Армения, блокирайки улици и настоявайки властите да защитят арменците в Нагорни Карабах. Някои се сблъскаха с полицията, която според съобщенията е използвала шокови гранати. Общо 34 души - 16 полицаи и 18 цивилни - са били ранени при сблъсъците, съобщи министерството на здравеопазването на Армения. Около половината от тях продължават да получават медицинска помощ, казаха от министерството. Журналистите Джим Хайнц ва в Талин, Естония; Аида Султанова в Лондон; и Сирануш Саркисян в Степанакерт допринесоха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР